Испански страсти нажежават сцената на Летния театър

Варна Лайф

08-08-2023, 10:43

Снимка:

Държавна опера - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Откритата сцена ще стане още по-гореща с букета от южни мелодии в микс от сарсуела и испански романси.

Световноизвестният диригент Давид Хименес Карерас, племенник на тенора Хосе Карерас, идва във Варна специално за да дирижира концерта „Нощ на испанската сарсуела“ на 9 август в Летния театър. Откритата сцена ще стане още по-гореща с букета от южни мелодии в микс от сарсуела и испански романси.

Сарсуелата, или испанската оперета, е жанр, типичен за Испания, но и за страни като Куба и Мексико. Той включва музика с класически оркестър, текст и танцови елементи от пасо добле, болеро, фанданго. Комичното и драматичното се преплитат с елементи от бита и фолклора на южните народи. Маестро Давид Карерас с нетърпение очаква да излезе на сцената заедно с оркестъра на Варненската опера и солистите Илина Михайлова, Рейналдо Дроз и Деян Вачков. „Те са фантастични певци, с красиви гласове и много вълнуващо сценично присъствие“, споделя диригентът, който е работил с Виенската, Мюнхенската и Лондонската филхармония и оркестри от ранга на Оркестъра на Париж и Оркестъра на Миланската скала. Той открива сходства в темперамента на българите и испанците и е убеден, че репертоарът силно ще допадне на варненската публика.

В музикалната селекция на 9 август влизат „Закълни ми се“ на Мария Гревер (изпълнява Деян Вачков), „Звездичка“ на Мануел Понсе (в изпълнение на Илина Михайлова), „Божия душа“ на Хосе Серано (пее Рейналдо Дроз) и още мелодии, които ще преведат публиката през пълната палитра на емоциите. Режисурата на Сребрина Соколова поднася визия и темпо, които подчертават нежната лирика и бурните страсти на испанската сарсуела.