12-годишно момче се удави на вълнолома край Варна

Крими

07-08-2023, 16:21

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Друго 14-годишно дете пострада след скок във водата.

12-годишно момче се удави на вълнолома край Варна. Това съобщи за СайтЪТ старши спасителят Георги Есов. Той посочи, че трагедията е станала вчера на Южния плаж. Момчето е било заедно със сестра си.

“Децата са били без родители, може би са били на работа, не знам и използвам възможността да изкажа съболезнования на родителите – това е неописуема трагедия”, каза Есов. Той посочи, че след като сестричката на момчето се е обърнало за помощ към спасителите, четирима колеги са влезли в морето и са открили детето, за съжаление е било прекалено късно.

“В последните дни морето е много бурно, като пералня. Силна вълна, мъртво течение, каквото се сетите. От сутринта сложихме червен флаг, но масово, казвам – масово не се съобразяват. Не знам защо хората обичат да нарушават правилата и после се чудят, защо е станала трагедия!

Отделно, пак през почивните дни – мургав наш съгражданин отива на плаж с трите си деца, две от които влизат в морето и почват да се давят. Извадихме ги, а баща им – вместо да благодари, вдига скандал, че сме му пипали децата. Разбрахме се, след като му обясних, че е забранено да се влиза в толкова бурно море, но защо въобще трябва да стигаме до тук?”, каза с огорчение Есов.

Старши спасителят добави, че през изминалите два дни спасителите са успели да спасят живота на над 10 души, пренебрегнали забраната за къпане.

Той благодари на колегите си Николай Граматиков, Добрин Добрев и Мария Колева.

“И другите колеги заслужават благодарности, но при тези трима спасители беше изключително натоварено – благодаря им от сърце са всеотдайната работа”, каза още Георги Есов.

Той добави, че Мария Колева е спасила от удавяне в морето чужденка в неделя, но щом туристката се е свестила, тя заплашила спасителката със съд.

Това обаче не е и единственият трагичен инцидент през почивните дни.

В събота на „Слънчев ден“ животът си е загубил 30-годишен български турист, решил да поплува въпреки червения флаг.

Управителят на болница “Св. Климентина” във Варна д-р Иван Иванов заяви, че медиците по плажовете са имали изключително натоварено.

Той каза, че и в курортите е имало много инциденти и скандали. В болница бил откаран турист, спасен на косъм от удавяне, както и 14-годишно дете е пострадало сериозно след скок с главата надолу сред вълните.

“В неохраняема зона в к.к. “Св. Св. Константин и Елена” медицински екипи оказаха помощ на удавник, за щастие – лекарите са го свестили и откарали за лечение в УМБАЛ “Св. Марина”. 14-годишното дете пък е скочило с главата надолу и след като са го извадили не е могло да си движи крайниците. Отведено е в Окръжна болница”, обясни д-р Иванов.

При друг случай спасители са вадили баща, който влязал заедно с детето си в морето с лодка. Няколко пъти спасителите са се опитвали да върнат хората, а накрая се е стигнало до вързване с въжета, за да издърпат семейството, което е решило да се разходи с лодката си из бурното море. Случаят е от района на Кабакум.

Друг плажуващ, който не се е съобразил с червения флаг пък е бил с изкарана ръка, следствие на бурното море.

След мощното вълнение в морето зейнаха дънни ями, а югозападният вятър изстуди водата до 20-21 градуса на брега.

„На 50 м навътре температурата й падна до опасните за плувците 15 градуса“, предупреди Георги Есов. И отново призова плажуващите да не влизат в морето при червен флаг и да спазват указанията на спасителите.