Италиански и български оперни гласове в концерт с любими класически откъси днес

Варна Лайф

07-08-2023, 11:52

Снимка:

Държавна опера - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В програмата са включени любими арии от „Риголето“ на Верди, „Бохеми“ и „Турандот“ на Пучини, „Дон Паскуале“ и „Любовен еликсир“ на Доницети и др.

Млади певци от Италия и солисти на Варненската опера поднасят на публиката концерт с избрани любими откъси от емблематични творби на Верди, Пучини, Доницети и други е днес от 19:00 часа. Концертът е финал на майсторския клас на проф. Ирма Тортора, в който оперните изпълнители участваха между 2 и 6 август.

Проф. Тортора – преподавател по оперно пеене и директор на Солистичния департамент в Държавна консерватория „Джузепе Мартучи“ Салерно – гостува  рамките на договора за сътрудничество и обмен, сключен между Държавна опера Варна и италианското висше училище. Във водения от нея майсторски клас участваха италианските певци Франческа Сиани, Мария Розария Витале, Дороти Манцо и Гаетано Аморе и солистите на Варненска опера Мария Павлова, Михаела Берова, Лилия Илиева, Михаил Вълчев, Калина Жекова, Жана Костова. Младите изпълнители споделят, че класът е обогатил вокалните им умения, техниката им и способностите за изграждане на индивидуален репертоар.

За да демонстрират наученото, солистите ще поставят красив завършек на майсторския клас с концерт на Основна сцена на Варненската опера. Изпълненията ще акомпанира Стефан Бояджиев. В програмата са включени любими арии от „Риголето“ на Верди, „Бохеми“ и „Турандот“ на Пучини, „Дон Паскуале“ и „Любовен еликсир“ на Доницети и др.

В ПРОГРАМАТА:

Дж. Верди, Ария на Херцога от „Риголето“

Дж. Пучини, ария и дует от „Бохеми“

Г. Доницети, Ария на Норина от „Дон Паскуале“

Дж. Пучини, Ария на Лиу от „Турандот“

Дж. Пучини, Ария на Дик Джонсън от „Момичето от Запад“

Г. Доницети, сцена от „Любовен еликсир“

Дж. Верди, Ария на Леонора от „Силата на съдбата“

Дж. Верди, Ария на Джилда от „Риголето“

Ф. Чилеа, Ария на принцеса ди Буйон от „Адриана Лекуврьор“

Дж. Пучини, Ария на Мими от „Бохеми“

Г. Доницети, Ария на Фаворитката

Дж. Пучини, Ария на Магда от „Лястовичката“