Чакаме US бази на Черно море

Новините

06-08-2023, 03:51

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Морето ни става зона на стратегическите интереси на САЩ.

Военни бази на САЩ може да се появят скоро в Черно море. Такъв извод може да се направи от проектозакон, внесен в US Конгреса, според който Черно море се обявява за зона на стратегическите интереси на САЩ.

Проектозаконът S804, наричан още “Закон за сигурността в Черно море от 2023 г.”, е публикуван в сайта на Конгреса, в момента се разглежда от комисията по външни отношения и предстои да бъде одобрен от Камарата на представителите и Сената.

В документа се посочва, че е необходимо да се увеличат усилията за предотвратяване на разпространението на по-нататъшен въоръжен конфликт в Европа, чрез признаването на Черноморския регион като “арена на руска агресия”.

Предвижда се също ротационно присъствие на страните от НАТО в Черно море, приоритизиране на системите за наблюдаване и разузнаване на операциите на Русия в черноморския регион, както и укрепване на икономическите връзки между САЩ и държавите от Черноморския регион (отбелязва се подкрепата за инициативата “Три морета”).

В проекта се казва още, че САЩ и техните съюзници трябва решително да противодействат на нелегитимните териториални претенции на Русия към Кримския полуостров, покрай териториалните води на Украйна в Черно и Азовско море, в международните води на Черно море и в териториите, които тя незаконно окупира в Украйна.

Също така се планира възможността за създаване на съвместен многонационален тризвезден щаб в Черно море, който да отговаря за обучението и координирането на всички военни действия на съюзниците и партньорите на САЩ в региона.

“Крайбрежните държави на Черно море са критично важни за противодействието на руската агресия и допринасят за колективната сигурност на НАТО”, пише в документа, като е обърнато специално внимание на продоволствената сигурност, произтичаща от прекъсването на черноморските и азовските пристанища на Украйна, което има критични последици за националната сигурност на Съединените щати и техните съюзници.

Стратегията на Вашингтон, според проектозакона, включва също така укрепване на демократичната устойчивост и засилване на инвестициите в черноморските държави, предотвратяване на корупцията и ускоряване на напредъка им в евроатлантическата общност.

В документа също се посочва, че е нужна стратегия за подкрепяните от Вашингтон медии в Черноморския регион срещу “зловредното руско влияние”.

Изрично е уточнено, че терминът “черноморски държави” означава Турция, Румъния, България, Молдова, Украйна и Грузия.
Анализатори припомнят, че на 3 юли министърът на отбраната Тодор Тагарев проведе среща с военните ни аташета, на която присъстваха премиерът Николай Денков и ръководителят на военното разузнаване бригаден генерал Венелин Венев, на която Тагарев каза, че независимо от Конвенцията от Монтрьо, България трябва да осигури възможност на нашите съюзници, да ни помагат за сигурността в Черноморския регион с разузнаване и “средства за кинетично въздействие”. Тагарев посочи още, че трябва да подготвим такива условия, че нашите съюзници от САЩ да могат да разгърнат “бази с предно базиране”, или казано иначе – военноморски бази.

След изказването на Тагарев лидерката на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на военния министър, като бе категорична, че предложението му нарушава договора от Монтрьо, който забранява престоя на военни кораби от нечерноморски държави за повече от 21 дни в Черно море.

“Труд news” потърси за мнение Министерство на отбраната в София, от пресцентъра му заявиха, че засега няма да коментират.

Военни експерти коментираха пред “Труд news”, че най-вероятната причина толкова да се бърза с прекратяването на концесията с “Лукойл” за пристанище Росенец е свързано с разширяването на военноморската база в Атия, за която вече се появиха твърдения, че ще се превърне в US военноморска база. Пристанище Росенец, според документацията на военните, се намира в акваторията на база Атия.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)