Каба гайдите на Орфей омагьосаха участници и зрители в плувния празник 1000 х 1000

Спорт

06-08-2023, 03:30

Снимка:

ПСК „Черно море”

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Гайдарджиите вълшебници от формация „Емона” подариха на гостите невероятно красиви автентични мелодии от фолклорната съкровищница на България.

Спиращо дъха изпълнение с каба гайди омагьоса участниците и зрителите в 7-ото издание на плувния празник 1000 х 1000 на Южния плаж във Варна. Гайдарджиите вълшебници от формация „Емона” подариха на гостите невероятно красиви автентични мелодии от фолклорната съкровищница на България.

Богатата музикална орнаментика и поетичната емоционалност, вплетени в изпълнението им, пренесоха феновете на плувната магия в земите на ангелогласния тракийски певец Орфей. Именно в Родопите каба гайдата, която в миналото озвучавала седенки и събори, е най-популярният музикален инструмент.

Магичното изпълнение на формация „Емона” бе специалната изненада за участниците и гостите в 1000 х 1000, която им поднесе основателят на генералния спонсор Lucky Hunt, Светлана Хънт.  

Събитието, което се превърна в емблема на лятото във Варна, няма състезателен характер, и по традиция се проведе на Южния плаж. Участие взеха 150 души. Идеята за преплуването е на председателя на УС на плувния шампион на България ПСК „Черно море“ Филип Ромбаут, изпълнителен директор на „Агрополихим”.

Организатори на 1000 х 1000 са ВМС на Република България, Община Варна и ПСК „Черно море”, а цялостната програма е дело на генералния спонсор на събитието фондация Lucky Hunt. Празникът се провежда с изключителното съдействие на концесионера на плажната ивица „Лазурен бряг 91” и „Доброволци с Устрем”.

В разгара на жаркото лято времето бе решило екстремно да сюрпризира организаторите с поривист вятър и вълна. Главният съдия Вили Цеков и съдията по море ОЗ кап. Камен Кукуров и екипът на 1000 х 1000 мигновено реагираха и взеха оптималното решение - преформатираха преплуването, като намалиха дистанцията в морето и включиха малък крос по плажната ивица. Така празникът се проведе въпреки неблагоприятното време и всичко завърши успешно, като донесе невероятна радост на участниците, осигурявайки на 100 % тяхната безопасност.

Фолклорната програма на Южния плаж обогатиха още брилянтните музиканти и танцьори от квартет „Веселие”, гр. Суворово – ръководител Христина Вълчева, акордеонист – Иван Докторов, и колегите им от танцова школа „Колеви”.  

По стара българска традиция, след като финишираха, участниците бяха посрещнати от чаровните дами от екипа на Lucky Hunt с прясно омесени погачи и шарена сол. Усладиха им се още пухкави млечни банички, аранжирани в битови подноси.

„Преди 12 години се роди Lucky Hunt. Създадох фондацията, защото не желаех да виждам страдащи кучета на улицата. На по-късен етап интегрирахме към нашите проекти и децата – нашето бъдеще. Имах огромното желание днес, по време на плувния празник 1000 х 1000, да ви изненадам, почитайки красивите български традици! Затова на плажа не звучи техно музика, а се леят красиви и мелодични песни от богатата фолклорна съкровищница на България”, обърна се към участници и зрители Светлана Хънт, основател на Lucky Hunt.

В гр. Девня е приютът на фондацията, където намират дом много кучета. Там има клиника, оборудвана с всичко необходимо за безпроблемна грижа.
В село Крумово е фермата на фондацията, където дом намират кучета, котки, магарета и понита. Всяко лято Lucky Hunt организира посещения и лагери за деца, като целта е да научат по-малките на хуманно отношение към животните.

Основната цел на фондацията е намаляване популацията на бездомни животни и промяна към по-добър и хармоничен живот между животни и хора.

След като си подариха незабравима порция адреналин, участниците в 1000 х 1000 очакваха с нетърпение изненадите от традиционната томбола.

Фантастичните награди, с които си тръгнаха щастливците, са  осигурени от традиионните партньори на празника – Община Варна, Lucky Hunt, „Топола скайс ризорт и Аквапарк”, Детски кът – Варна, ресторанти „Стария чинар”, сладкарско ателие Cherry by Mary, магазин „Веселите бонбони”, оптика „Радушеви”, мидена ферма „Дълбока”, „Фрапорт” и верига „Макдоналдс” и „Декатлон”.