Министерството на туризма: Не е задължително ползването на чадър и шезлонг в комплект

Туризъм

03-08-2023, 17:03

Снимка:

Camping.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Български туристи бяха изгонени вчера от платената зона на плаж „Иканталъка 2“ до къмпинг Св. Георги, община Каварна (с жълти чадъри), а на табела ясно е написано, че предлагат комплект от чадър и два шезлонга срещу 30 лв. и само чадър за 10 лв.

Право на посетителите е да избират ползването на платена или свободна зона на плажовете, както и броя и вида на плажните принадлежности. Ползването на чадър и/или шезлонг не може да се обвързва задължително в комплект или с други услуги на обекта на концесия. Това става ясно от позиция на Министерството на туризма, която беше изпратена до TravelNews. Български туристи бяха изгонени вчера от платената зона на плаж „Иканталъка 2“ до къмпинг Св. Георги, община Каварна (с жълти чадъри), а на табела ясно е написано, че предлагат комплект от чадър и два шезлонга срещу 30 лв. и само чадър за 10 лв.

Сигналът беше подаден от онлайн платформата „Ние, потребителите“. "След като се настанихме на един от чадърите, към нас се приближи господин с ефирна походка с думите: "Добър ден, хайде сега да ми платите."На въпроса: "Колко Ви дължим за чадъра?" отговори, че дължим 30 лв." Последва неприятна полемика, която няма да описвам детайлно, но резултатът беше, че бяхме изгонени от "сянката му". Доводите бяха, че "ако всеки така си поиска по един чадър, какво ще ги правим тези шезлонги" и прочее, граничещи с тотален идиотизъм аргументи. Мисля, че е излишно да споменавам колко абсурдна и обидна бе цялата ситуация.", обясни потребител в групата.

„Във връзка с договор за възлагане на концесия за морски плаж „Иканталъка 2“ от 11.09.2020 г. на основание чл. 21, т. 17 от посочения договор, „Ползването на чадър и/или шезлонг не се обвързва със задължително ползване на други услуги на обекта на концесия““, обясниха от Министерството на туризма. Концесионер е компанията „Лайтхаус бийч“ ЕООД, която е част от групата „Лайтхаус голф енд СПА хотел“ АД на строителния предприемач Георги Чуклев, установи проверка на TravelNews в Търговския регистър. Голф игрището попадна в защитената зона "Комплекс Калиакра" по НАТУРА 2000, която беше формирана от Министерството на околната среда и водите през 2017 г. след сериозно забавяне.

През целия летен сезон служителите от специализираната администрация на Министерството на туризма извършват планирани и извънредни проверки на място на морските плажове, включително и по подадени сигнали от граждани. При установяване на нарушения се предприемат действия по налагане на предвидените в договора и закона санкции, допълниха от ведомоството.

Продължава да се среща неприятната нелоялна практика да се отдават задължително в комплект чадърите и шезлонгите на плажа. Например, два шезлонга с един чадър или пък четири шезлонга и един по-голям чадър, заяви пред TravelNews основателят на онлайн платформа „Ние, потребителите“ Габриела Руменова. „Съществуват различни семейства, различни компании. Ако са трима или петима, трудно би могла да се направи композиция, която да не увреди икономическите интереси на потребителите. Но, когато на такива места поискаме да ползваме своя компилация, различна от предварително обявения комплект, получаваме отказ“, коментира тя.

Според Руменова тогава става въпрос за нелоялна търговска практика и тя трябва да бъде преустановена. Според нея съществуващото произнасяне от Комисията за защита на потребителите и от Министерството на туризма, че практиката е нелоялна трябва да бъде знак и за останалите търговци, че не следва да го правят, а пък контролният орган е необходимо да следи навсякъде и постоянно, за да може всички тези случаи да бъдат санкционирани, подчерта тя.

Руменова допълни, че потребителите трябва да имат право да си поискат комбинацията, която им е необходима в зависимост от това колко човека са, кой какво ще ползва – шезлонги, барбарони, собствени плажни кърпи и др.