Варна се нарежда на второ място по продажби на имоти след София

Парите

03-08-2023, 12:18

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Като основни фактори определящи избора на имот брокерите посочват локацията, състоянието и разбира се - цената, която в морнската столица варира в широк диапазон.

Данните за второто тримесечие на 2023 г. показват, че Варна се нарежда на второ място по продажби след столицата София. На какво се дължи този ръст?

Иво Жечев е сред потенциалните купувачи на апартамент във Варна. "Гледам нещо, което да е по-просторно, защото ми се увеличава семейството и да е удобно за всеки", споделя той.

Според него сега е точният момент за покупка на имот, защото може да си позволи кредит.

А статистиката показва, че хората като него стават все повече, тъй като за второто тримесечие на тази година ръстът на сделките в морската столица е близо 35 %.

Според Ивайло Градев от Национално Сдружение Недвижими Имоти хората искат да живеят в голям град. "Тук имаме плюс, че сме близо до море. Малко или много сме туристически град, така че има всички предпоставки да има желание за покупка тук", обясни той пред NOVA.

От сдружението споделят, че търсенето е основно към по-малки апартаменти. "Говорим за двустайни апартаменти, тристайни, нали ако могат да се кажат малки, но по-големите и по-малките са по-скоро по-малка част от пазара", допълва брокерът.

А като основни фактори определящи избора на имот брокерите посочват локацията, състоянието и разбира се - цената, която във Варна варира в широк диапазон.

"В идеалния център на Варна цените започват от порядъка на 1900 - 2000 евро нагоре на квадрат. Изтегляйки се вече от центъра отиваме към 1300 - 1500 и вече крайните квартали са от порядъка на зависи от етапа на строителство и дали ще се включите или не, но средно казваме около 1000 евро", разкри Градев.

А за брокерите бумът на продажбите във Варна не е изненада. "Този ръст от 35% да го сравним с първото тримесечие. Мисля, че назад във времето колкото и да се върнем всяко второ тримесечие ще е по-добро от първото, но нормално - сезона идва, нещата така покрай макроикономическите фактори се поуспокояват, инфлацията леко намалява. Нивата на кредитите все още са добри, така че нормално е да има ръст.", обобщи той.

А ако сме решили, че сега е подходящото време за покупка на имот експертите съветват: "Намерете си добър брокер, на когото да се доверявате, който познава пазара, който познава имотите. Ще ви спести страшно много време, средства и нерви най-вече", призова Градев.