Международният фестивал на монодрамата се открива днес във Варна

Животът

03-08-2023, 11:58

Снимка:

фондация „Основа-та"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Майсторски клас по време на форума ще проведе френският режисьор Тиери Аркур.

Международният театрален фестивал на монодрамата „Към звездите“ ще се състои от днес до 9 август във Фестивалния и конгресен център във Варна, съобщават за Varnautre.bg организаторите от фондация „Основа-та“. Събитието е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. 

В тазгодишното издание ще бъдат представени сборният моноспектакъл на Мариус Куркински „Мариус 50“, авторският моноспектакъл на Здрава Каменова „Хитът на сезона“,  „Жената е рибя кост“ на режисьорката Елица Йовчева, както и гостуващи постановки от Косово и Албания.

Майсторски клас по време на форума ще проведе френският режисьор Тиери Аркур, който работи в Лондон, Париж и Ню Йорк. Зрителите у нас също са гледали негови постановки в Народния театър „Иван Вазов“, където през 2007 г. прави „Идеалният мъж“ от Оскар Уайлд, а през 2018 г. „Балът на крадците“ от Жан Ануи, уточняват организаторите. Спектакълът, подготвен от Аркур по време на фестивала, ще бъде показан на 9 август. 

За първи път по време на форума „Към звездите“ във Варна се организира среща-дискусия между психоаналитици, лекари, артисти, културолози, музиканти, писатели, журналисти. Темата е „Как мислим за креативността, лечението и интелекта?“ в контекста на ограничението на телата, изкуствения интелект и душата. Участниците ще предложат поглед върху процесите на съзидание, свободата на мисълта и тялото, творческия акт, съобщават организаторите. Водещ на панела е д-р Велислава Донкина-Кръстев, която е доктор по психология към БАН и член на Американската психоаналитична асоциация. Специални гости ще бъдат хърватският психиатър Ирис Вукович, журналистката Веселина Петракиева, проф. Вилиян Платиканов от МБАЛ „Света Марина“ във Варна, културоложката Атина Хадзопулу, Дейл Годи от Чикагския психоаналитичен институт. Срещата е на 6 август от 18:00 ч.

Международният фестивал на монодрамата „Към звездите“ е учреден през 2006 г. от Мариус Донкин, който е почетен гражданин на София и Варна, където до момента са проведени 10 издания на форума. Гости са били писателят и драматург Ерик Емануел Шмит и председателят на Международния театрален институт на ЮНЕСКО Тобиас Бианконе.