Студената морска вода изплаши туристите в Шабленско

Туризъм

03-08-2023, 11:23

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Местните хора разказват, че това явление се наблюдава всяка година, но отдавна водата не е стигала до 9-10 градуса.

Продължителният и силен южен вятър по Северното Черноморие през последните дни доведоха до рязко намаляване на температурата на морската вода в района на Шабла. Местните хора разказват пред Радио Варна, че това явление се наблюдава всяка година, но отдавна водата не е стигала до 9-10 градуса. Разбира се, студената вода до известна степен повлия също негативно на притока на туристи и наред със спекулациите за чистотата ѝ поставиха пред изпитание хората, предоставящи туристически услуги в тази част на морското крайбрежие.

Основната причина за падането на температурата на морската вода на север от нос Калиакра е в сложната динамика между ветровете и теченията, но най-общо казано „виновници“ за това рязко охлаждане е силният вятър от юг, югоизток, уточнява председателят на Морския клуб „Портос Кариа“ и състезател по подводен риболов Димитър Франгов. 

Има и една по-сложна динамика, което е свързана с постоянното течение Север - Юг в западната част на Черно море. Но главно приемаме като правило, че на север от нос Калиакра, като задухат южни и югоизточни ветрове с компонента Юг- Югоизток и пoривите са по-силни от 6 m/s се получава тази аномалия, обясни той. Франгов уточни, че тази година се е случило така, че в няколко поредни дни скоростта на вятъра е 12-12 m/s, което е довело до охлаждане на водата.

Студената морска вода със сигурност повлиява на резервациите и на посещенията на плажовете, категоричен е концесионерът на плаж край Шабла Димитър Дамянов. 

Той сподели, че не помни подобен феномен. 30 години съм в района и не е имало чак толкова студена вода и то в пика на сезона, категоричен е Дамянов. Той обясни, че всички леглови бази наоколо са били запълнени с ранни резервации още през май и април, но след слуховете за замърсяване на морската вода много от тях са отказани. Надеждата за начало на сезона, макар и закъсняло, идва с нови настанявания на летовници преди седмица, но студената вода се оказва причината те да съкратят почивката си и да търсят други варианти. Запазилите места за 10 дни, на третия ден прекратяват резервацията си и тръгват към Турция или Гърция, обясни Дамянов.

Заетостта в мястото за настаняване, стопанисвано от Светлин Янков, в момента е на 100%. Според него по Северното Черноморие има толкова много забележителности, исторически обекти и защитени територии с уникална природа, че студената морска вода не би трябвало да е причина за отлив от туристи. 

Добрата новина, по думите на Димитър Франгов, е, че температурата на морската вода постепенно ще се повиши с обръщането на ветровете, което според прогнозите ще се случи още тази неделя.