Илинден по стар стил. Плувецът Антоний Моралийски със съвети за безопасност

Животът

02-08-2023, 10:38

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На варненските плажове днес флагът през целия ден ще е жълт.

Днес отбелязваме Илинден по стар стил. Това е денят, в който морето взима най-много жертви като курбан на светията. Затова и на 2 август поверието гласи, че не се ходи на плаж и не се влиза във водата.

Флаговете през целия ден на Южния, Централния и Северния градски плажове във Варна ще бъдат с жълт цвят, въпреки че морето е спокойно. Това е с превантивна цел, обясниха за Радио Варна спасители от Централния плаж днес. "За нас всеки ден е Илинден", коментираха те. 

Мариела Димитрова тази сутрин разговаря с плувеца Антоний Моралийски, който миналата година триумфира в маратона "Галата-Варна". Като професионален спортист и студент в Медицинския университет в морската столица той даде няколко съвета към всички, които влизат в морето не само днес, а и през целия сезон. За да избегнем неприятните ситуации, трябва да влизаме подготвени, категоричен е той. 

"Смятам, че тези народни поверия за Илинден не са измислени случайно. Винаги слушайте и гледайте какво се случва при Вас. Плувайте на обезопасени места, където има екипи за оказване на помощ", посочи Моралийски. 

Крампите и схващанията са едни от най-честите проблеми за всички, които плуват в морските води, а това, каза Моралийски, се дължи на дехидратация. "Всеки предварително трябва да консумира обилно течности, както и да изчака поне един час, ако е консумирал храна", допълни той. 

Досегът с опасни предмети, изхвърлени от хората и опарването от медузи са също често явление, каза Моралийски. 

Преди да влезе в морето или басейна, той винаги прави загрявка. 

Тази година Антоний Моралийски ще участва също в маратона "Галата-Варна", като има по-сериозни амбиции от миналата. Смята отново да се бори за призовите места и се чувства още по-добре подготвен. Предстои му участие в Нидерландия, където ще се включи в благотворително събитие за събиране на средства за онкоболни деца.