Горивата поскъпват и във Варна

Парите

02-08-2023, 09:49

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според експерти, тенденцията за по-високи цени ще се задържи поне до края на годината.

От 1 август отпадна нулевата ставка за ДДС върху горивата и цените им веднага тръгнаха нагоре. За последния месец най-масовият бензин е поскъпнал с 3 % като само за последните дни увеличението е с 2,3 на сто. Средната цена на литър за А95 в момента е 2,57 лв., като на определени бензиностанции достига 2,69 лв. за литър.

При пропан-бутана поскъпването е с 6 процента, като цената вече достига един лев. С 4 на сто расте и цената на дизела. Поскъпването при тези горива е с поне 12 стотинки за литър, като на места, като Шумен, цената на пропан-бутана е скочила с 20 стотинки само през вчерашния ден.

Справка в специализирания сайт fuelo.net показва, че във Варна днес средната цена на бензин А95 е 2,64 лева за литър. Цената дизела е 2,56, а на пропан-бутана – 99 стотинки. В последните дни на месец юли цените са били по-ниски с няколко стотинки.

Според експерти, тенденцията за по-високи цени ще се задържи поне до края на годината. Причината е в поскъпването на горивата на международните пазари и по-голямото вътрешно потребление,