Задават се нови горещини до 40 градуса по Целзий

Животът

02-08-2023, 08:00

Снимка:

meteobalkans

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Към средата на седмицата ще бъдем свидетели, може би на последният за това лято мощен пренос на гореща въздушна маса от Северна Африка, която ще повиши температурите до типичните за август - 37-42°С.

Освен това  високите температури могат да доведат до увеличение на риска от пожари в Гърция и в нашата страна. Все пак съветваме гражданите да бъдат внимателни и да се съобразяват с инструкциите на местните органи за гражданска защита относно използването на открит огън и други потенциални запалителни източници.

Към този момент най-горещи ще са дните сряда, четвъртък и петък, а след тези дни, температурите ще се понижат и се очакват валежи. 

Сряда ще започне със слънчево и топло време. Късно след обяд и през нощта срещу четвъртък, предимно в северозападната и Дунавската равнина очакваме да премине размит студен атмосферен фронт. Вятърът в северозападните райони ще се усили ще се ориентира от северозапад, а с него ще прониква и по-хладен въздух. Температурите и през двата дни ще останат високи и ще са между 36-38°С.

Времето в четвъртък и петък 

В четвъртък и петък ще е предимно слънчево и горещо. Вятърът през деня ще се ориентира от изток, но ще е слаб. Температурите и през двата дни ще останат високи и ще са между 38-40°С.

Към края на петъчния ден и през нощта срещу събота ни очакват силни гръмотевични бури, развиващи се по студен фронт, съобщават от meteobalkans.