Варна има нужда от банка за майчина кърма

Животът

01-08-2023, 13:57

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Такава банка е много належаща. Това е инвестиция в бъдещето. Нужна е финансова подкрепа от държавата и общината, категорична е доц. д-р Наталия Ушева.

Във Варна има нужда от обособяване на банка за майчина кърма. Такава към момента от няколко десетилетия има само в София, която е и единствена в страната. Това заяви за Varna24.bg доц. д-р Наталия Ушева, д.м., зам.-декан на факултет "Обществено здравеопазване" в Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" в морската столица.

Днес тя, заедно със специалисти, проведоха среща-обучение на бременни жени и майки. Събитието се проведе на Входа на Морската градина и е по повод Световната седмица на кърменето.

Такава банка е много належаща. Това е инвестиция в бъдещето. Нужна е финансова подкрепа от държавата и общината, категорична е доц. Ушева.

Разделянето на поколенията е една от причините за неразбирането на кърменето. В исторически план хората от различни поколения са живели под един покрив и малките са учели от майката, как кърми бебето. Сега това го няма. Нужни са усилия в работата по обучение на млади и бъдещи майки, относно кърменето, стана ясно от думите на специалиста.

Друг от проблемите, които очерта тя, е в рекламата и във фирмите, предлагащи адаптирано мляко. Така младите майки научават, че този път е лесен, което не е правилно. Липсва и практика. Има и недостиг и медицинските грижи относно кърменето. Нужна е държавна подкрепа за това, стана ясно още от думите на доц. Ушева.

Днес по инициатива на Катедрата по социална медицина и организация на здравеопазването в Медицинския университет във Варна стартира Световната седмица на кърменето. Тя се провежда от 1-ви до 7-ми август със съдействието на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и на Катедрата по здравни грижи към Факултета по обществено здравеопазване.  Тази година темата е:   "Да направим така, че кърменето и работата да вървят ръка за ръка!“ 

Целта на кампанията е популяризиране на най-добрите практики за подкрепа на кърменето на работното място и възможностите за подпомагане на млади майки като отпуск по майчинство за минимум 18 седмици и повече от 6 месеца и приспособяване на работното място след този момент. Данните сочат, че близо половин милиард работещи жени в света не получават право да ползват отпуск по майчинство, а много повече се оказват без подкрепа за кърменето, когато се върнат на работа.