Семейство съди болница във Варна заради смъртта на дъщеря им

Крими

01-08-2023, 11:53

Снимка:

СайтЪТ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Адвокатът на почерненото семейство обясни, че предявените две искови молби – към д-р Иванов и към „Майчин дом” – Варна, претендират за по 250 хиляди лв. обезщетение.

Семейство от Варна съди Майчин дом заради смъртта на дъщеря им, съобщава СайтЪТ. Трагичната история разказва майката Надежда Маринова във Фейсбук. Ето какво написа жената в социалната мрежа:

Пиша този пост, за да разкажа историята на дъщеря ми Изара. История, която продължи само 160 дни.

Изара, втората ми дъщеря, се роди на 11.01.2023г., без дишане и без сърдечна дейност. Състоянието ѝ беше резултат от неправилно определен метод на раждане от моя акушер-гинеколог, д-р Мирослав Иванов, довел до руптура (разкъсване) на матката ми 5 дни преди термин и последвала неадекватна реакция на дежурния екип в МБАЛ „Майчин дом“ – Варна, който остави здравото ми бебе да се задушава в мен в продължение на 50-60 минути, преди да успее да се организира да започне спешно Цезарово сечение.

След съмнителни реанимационни действия мъртвородената Изара беше съживена, но с много тежки увреждания на мозъка поради продължителната липса на кислород. Следващите пет месеца, Изара прекара в няколко различни болници в несъвместимо с живота състояние. Лекари с огромни сърца и безкрайни професионалисти в АГ болница „Проф. Д-р Димитър Стаматов“ – Варна, в МБАЛ Токуда – София и в МБАЛ „Сърце и мозък“- Плевен, се грижиха денонощно за Изара и правеха и невъзможното, за да се борят за възстановяването ѝ. Въпреки желанието, обичта и надеждите на всички, на 20.06.2023 г. тя си тръгна от този свят.

За съжаление на фона на това трагично преживяване се сблъскахме с липса на какъвто и да е лекарски морал и емпатия от Д-р Мирослав Иванов и екипа на МБАЛ „Майчин дом“- Варна. Те не само че не дадоха обяснение, отговори и не заеха адекватна позиция за случилото се, но си позволиха да обвинят нас за трагичния развой на събитията и да разпространяват невярна информация за мен и историята на бременността ми.

Заради всичко това и заради останалите случаи на пострадали при раждането майки и загубени бебета в МБАЛ „Майчин дом“ – Варна и в други болници, с които се запознах покрай нашата лична трагедия, аз и съпругът ми решихме да осветлим нашия случай. Правим го, защото искаме да спасим други бебета и семейства, защото вярваме, че не трябва да се допускат фрапантни пропуски и случаи като нашия и най-вече, за да станат болниците по-сигурни и безопасни за всички раждащи и техните бебета.

Предприехме всички законови действия включително, сезирахме Прокуратура, заведохме граждански иск, сезирахме Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и всички останали компетентни институции. Предстои да разкажем историята си и в националните медии – такава каквато в действителност се случи. Ние нямаме какво да губим и не искаме отмъщение, но вярваме, че можем да помогнем.

Родителите на бебето, което в края на януари беше транспортирано със самолета „Спартан“ в София, говорят за първи път пред БТВ.

След дълго чакано първо дете, родено със секцио през 2021 г., Надежда и Павел разбират, че ще стават родители за втори път.

„Това за нас беше огромно щастие и дар за Бога. Д-р Иванов ме увери, че за мен подходящият метод е естественото раждане, и то е по-без рисково за бебето“, разказа Надежда Маринова, майка на Изара.

Раждането започва на 11 януари. При постъпването в „Майчин дом“ във Варна показателите на детето са добри, но рязко се влошават. Започва да се сформира екип за спешно секцио –  майката е развила едно от най-сериозните усложнения, които в голяма част от случаите са застрашаващи живота и състоянието на бебето.

„Повече от 50-60 минути аз бях в лечебното заведение, пристигнах там със здраво бебе. И екипът не можа да направи нищо, за да го извади“, добави Маринова.

„Изваждат Изара без дишане, без сърдечна дейност. След съмнителни реанимационни мероприятия успяват да я върнат“, каза Павел Маринов, баща на Изара.

Бебето е стабилизирано в друга болница във Варна две седмици по-късно малката Изара е транспортирана в София. Но пораженията са необратими. На 20 юни момиченцето издъхва.

„Няма данни да е информирана за всички рискове, присъщи на нормално раждане след цезарово сечение толкова скоро преди забременяването. Както и предвид останалите рискови фактори – имала е операция от инфекция веднага след цезаровото сечение, както и манипулация, свързана със спонтанен аборт преди последното забременяване“, каза адвокат Мария Шаркова.

След иска са наложени са запори на сметките на болницата и на лекаря. Според Майчин дом – Варна и лекуващият лекар –  екипът е свършил работата си „компетентно и професионално“.

По искане на адвокатите на семейството, инспекторатът на здравното министерство проверява констатациите на Медицинския надзор по случая, който не е открил нарушения.

Адвокатът на почерненото семейство обясни, че предявените две искови молби – към д-р Иванов и към „Майчин дом” – Варна, претендират за по 250 хиляди лв. обезщетение. За нанесени болки и страдания на майката пък юристът иска обезщетение в размер на 50 хиляди лева. Запорирани са сметките както на лекаря, така и на болницата.