Нелоялна практика ли е отдаването под наем в комплект на чадъри и шезлонги?

Туризъм

01-08-2023, 11:34

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предвидената в ЗЗП санкция за виновните лица е глоба в размер от 1000 до 30 000 лв., а за едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция в размер от 2000 до 50 000 лв.

Когато търговецът принуждава потребителите, които желаят да ползват под наем сянка и шезлонги, да заплащат цената за предварително определен от него комплект от плажни атрибути (най-често чадър с два шезлонга), е налице агресивна нелоялна търговска практика. Това е така, тъй като на клиентите е отнета свободата те сами да изберат необходимата за тях комбинация и да заплатят само включените в нея артикули.

Тълкуванието е на некомерсиалната онлайн платформа „Ние, потребителите“ и се основава на раздела за нелоялните търговски практики от Закона за защита на потребителите (ЗЗП). Нормативния акт дава рамката на потребителската защита и забранява прилагането на заблуждаващи и агресивни практики, които накърняват икономическите интереси на крайните потребители.

Съгласно чл. 68з. от ЗЗП, търговската практика е агресивна, когато от целия и фактически контекст и като се вземат предвид всички нейни характеристики и обстоятелства, и поради използването на (…) принуда (…) следва, че тя променя или е възможно да промени съществено свободата на избор или поведението на средния потребител по отношение на стоката или услугата, което води или може да доведе до вземането на търговско решение, което средният потребител не би взел без използването на тази търговска практика, посочват от „Ние, потребителите“.

От там, като цитират чл. 68и., допълват, че при извършването на преценка дали при използването на дадена търговска практика се прилага принуда, се взема предвид и периодът от време и мястото на използване на търговската практика, нейният характер и настойчивост.

Предвидената в ЗЗП санкция за виновните лица е глоба в размер от 1000 до 30 000 лв., а за едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция в размер от 2000 до 50 000 лв. Заедно с това се налага и мярката забрана прилагането на тази практика в бъдеще. Контролен орган е Комисия за защита на потребителите.

Ние, потребителите приканва търговците към коректност и придържане към практики, които не са забранени от закона.