Хиляди варненци излязоха на протест срещу домашното насилие

Животът

31-07-2023, 18:55

Снимка:

Antonia Byalkova

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Повод за протеста е случаят с 18-годишното момиче, което беше нападнато от приятеля си Георги Николаев с макетно ножче и получи повече от 400 шева на порезните си рани.

Хиляди хора във Варна са се събрали на протест под надслов "Не на насилието над жени! Варна е съпричастна" пред сградата на съда на площад "Независимост" в морската столица, предаде репортер на Moreto.net. Множество все още прииждат, за да се включат, в морската столица отдавна не се бе случвал протест от такъв мащаб.

Повод за протеста е случаят с 18-годишното момиче, което беше нападнато от приятеля си Георги Николаев с макетно ножче и получи повече от 400 шева на порезните си рани. В много градове в страната се провеждат идентично протестни акции.

"Патриотизмът им - татуиран, ножовете им - макетни, свободата им - смърт", "Никой не заслужава подобно насилие", "Искаме истинско правосъдие", "400 лева, разбит нос и обръсната глава не са лека телесна повреда", са част от лозунгите, които държат в ръце присъстващите. Те пръснаха символично на земята макетни ножчета.

"Как родителите да защитят децата си и хората да живеят спокойно. Всеки ден една жена е заплашена, всеки ден, всеки ден една жена е тормозена. Никой няма право да тормози, да бие, да заплашва, да тормози по-слабия. Всяко едно насилие под каквато и да е форма не може да съществува, не може децата ни да са здрави и някой да ги уврежда психически и физически", каза пред събралото се множество Ина Иванова от организаторите на акцията.

Само няколко часа по-рано Районният съд в Стара Загора наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на 26-годишния охранител Георги Николаев. Мъжът е обвинен за нападението с макетен нож на 18-годишно момиче от Стара Загора и беше задържан вчера за втори път този път за отправени закани за убийство спрямо 18-годишната ученичка.