Жители на Аврен на протест заради проблеми с водата

Животът

31-07-2023, 13:06

Снимка:

Община Аврен

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Хората призовават за решаване на неприятната ситуация и заплашват със затваряне на главния път Варна-Бургас, ако няма реакция от институциите.

Стотици жители на села в Община Аврен са се включили в подписка заради проблема с водоподаването. Това лято някои от жителите остават дни наред без вода. Хората призовават за решаване на неприятната ситуация и заплашват със затваряне на главния път Варна-Бургас, ако няма реакция от институциите, съобщи Радио Варна.

Тодор Тодоров живее в село Аврен от шест години. Наблюденията му са, че проблемът с водоподаването се задълбочава. През тази година е въведен режим на водата с месец по-рано, а селото е разделено на горна и долна част:

"Никой не знае къде е долната, къде е горната част на селото, и водоподаване кога има, кога няма, пак никой не знае. Например, сега на четно число, да кажем, има горната, в нечетна има долната, но има дни, в които не се спазва и в по-горната част на селото има хора, които с дни нямат вода," казва Тодоров.

Дори и когато има вода, тя често няма достатъчно налягане, допълва той. 

Проблемът не е нов. В последните две години и половина дебитът на каптажите в селото е паднал наполовина от 12 л/с на 6 л/с. Заради пандемията се е увеличило и населението, казва кметът на Аврен Емануил Манолов:

"Решението е държавата да задели фонд и да намери възможност и средства за масово подменяне на водопреносни тръби в страната. В противен случай в следващите години ще става все по-лошо. Без сондажи, без по-големи водоеми, без подмяна на тръбите ни чакат много, много проблеми през следващите години," посочва Манолов.

Селата Садово и Аврен пият вода от един и същ водоизточник. Скоро трябва да заработи сондаж, който ще захранва само Садово, допълни Манолов. Той също се е включил в подписката на жителите на община Аврен. 

Събирането на подписи продължава до края на юли. Тя ще бъде изпратена до различни институции, включително Министерството на регионалното развитие и благоустройството и омбудсмана.