#ВарненскиРаботи - проект на студенти от ВСУ, краси част от пешеходната зона на града (СНИМКИ)

Мисия Варна

31-07-2023, 12:53

Снимка:

ВСУ "Черноризец Храбър"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Инициативата е на преподавателя Доника Кирова в колаборация с фирма "Лорка" ЕООД, която предоставиха материали за изпълнението.

Студенти от 4-ти курс на специалност „Графичен дизайн“ на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" реализираха курсовите си проекти по дисциплината "Рисуване и стилизация" в реална градска среда. Вчера те декорираха пейки в пешеходната зона на бул. "Сливница", в близост до Регионалния исторически музей и Община Варна. Студентските проекти са съгласувани и одобрени от Експертния съвет за устройство на територията.

В същинското рисуване участваха четвъртокурсниците Кристиян Иванов, Михаела Христова и Милена Кожухарова. Студентите работиха по темата #ВарненскиРаботи - за визуално, декоративно оформление на кът за отдих като част от градска среда. Разнообразните им проектни решения отразяват най-характерните черти на Варна – от екологични през картинни и забавни моменти от градския живот. Проектите включват елементи и от морския свят, който е неотменна част от идентичността на Варна. Посланието е оптимистично, но и с внимание към гражданската съвест на варненци и гостите на града. 

Инициативата е на преподавателя Доника Кирова в колаборация с фирма "Лорка" ЕООД, която предоставиха материали за изпълнението.


„Целта на проекта е да се внесе свежа нотка в оформлението на градската среда, като се привлече вниманието на варненци и най-вече се мотивира активността на младите хора. Те могат и трябва да участват в естетизирането на пространствата, които обитават. С гордост наблюдавам ангажираността на нашите студенти, които не само показват умения в областта на графичния дизайн, но и заявяват привързаността си към града, в който живеем“, споделя Доника Кирова.