Внимание: 50 лева такса гълтат банкомати на морето

Парите

30-07-2023, 14:18

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По ивицата от Варна към Каварна навсякъде са разположени ATM автомати, които не са собственост на банките у нас, а на частни фирми.

Внимание: 50 лева такса гълтат банкомати на морето – вижте колко струва тегленето на кеш край плажа. 50 лева такса за теглене на пари в брой е глътнал банкомат в малък

курорт по Северното Черноморие,

съобщиха за FN читатели. Те алармират че по ивицата от Варна към Каварна навсякъде са разположени ATM автомати, които не са собственост на банките у нас, а на частни фирми.

Тегленето на тях пък коства на

клиента солени суми. В случая, за който получихме сигнал – таксата е била 50 лв. за теглена на сумата от 1200 лв. А читателите на FN предупреждават всички почиващи по морето да внимават на каква машина теглят пари и ако тя не е на някоя от банките у нас, да имат едно на ум, че най-вероятно ще бъдат

сериозно изненадани от таксата.

Преди няколко години стана ясно, че подобна практика е разпространена и по Южното Черноморие. Тогава бе съобщено, че банкомат на морето взима 111 лева такса. Тогава стана ясно, че банкомати прибират над 110 лв. такса при теглене. Те са разположени основно в южните черноморски курорти, съобщава БНР. Направо си е обир, плачат граждани с валутни сметки.

Банкоматите на територията на община

Несебър удържат такси при теглене в размер на 10-15% от сумата, сигнализират десетки граждани в социалните мрежи. Теслата идва основно при теглене от валутна смета.

Марио Куцев, който от години живее в Холандия, е заснел как иска да изтегли 800 лв. от евровата си сметка, но за да взема тази сума трябва да плати такса от 109 лева. Същото се случило при теглене след няколко дни, когато

банкоматът спрял такса от 111 лева.

Държавните институции, които упражняват контрол върху платежните услуги и обмяната на валута, са Българската народна банка („Платежен надзор“) и Националната агенция за приходите. Оказва се обаче, че и двете не могат да направят нищо.

„В случая не става дума за обмен на

валута в наличност, поради което казусът не е от компетентността на НАП“, са казали от приходната агенция. От БНБ са направили подробен правен анализ, от който става ясно, че всичко е законно.

Единствените, които има могат да направят нещо в този случай са общините, които дават разрешенията за поставяне на преместваеми обекти.