Рибари: Попчето изчезна от Черно море

Животът

30-07-2023, 12:12

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предишни лета хващахме на въдици едри екземпляри и се избиваха да ни идват гости всяка вечер.

Юлското попче изчезна. Предишни лета хващахме на въдици едри екземпляри и се избиваха да ни идват гости всяка вечер - на пържени пресни рибки и мастика.

Сега, вече трета година, не влизаме в морето за попчета. Юли месец по принцип е мъртвило, но преди, този риболов ни разнообразяваше и ни помагаше да “държим форма”.

Това лято няма и сафрид, имаше много дребна граца. Наесен първо се очаква сафридът, после идват чернокоп, паламуд и лефер. Това разказа кметът на рибарското селище Ченгене скеле Димитър Янчев - Митко Брадата пред в. "Труд".

След броени дни, а и през целия месец август започва кърпене на мрежите и потягане на лодките. Подготовката за есенния риболов ще се развихри здраво.
Очакваме много паламуд, чернокоп и сафрид да напълнят мрежите, каза още Брадата. Кърпенето на мрежи се нарича “меремет”.

Това си е истинско изкуство, защото трябва да се улучи точно размера на “окото” на мрежата, а за всяка риба си има различен размер “око”. Мнозина боядисват лодките си в традиционното синьо и бяло, но сега само ще ги поправяме. Боядисването е напролет, обясниха риболовците.

Напоследък модата при кръщаването е морските съдове да се наричат на внуците, а не с имена на жени. Съпругите се сменят, наследниците остават, закачат се морските вълци, цитирани от "Стандарт".