Шествие в защита на християнското семейство днес във Варна

Животът

29-07-2023, 13:08

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Сборният пункт е на пл. "Независимост". Началният час е 18.00 часа.

Шествие в защита на християнското семейство ще се проведе днес във Варна. Демонстрацията е организирана от ВМРО.

Сборният пункт е на пл. "Независимост". Началният час е 18.00 часа.

Конституционният съд спря ратификацията на Истанбулската конвенция, навършват се 5 години от решението, като обяви, че в отделни свои текстове документът на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие не съответства на българския Основен закон. Решението беше взето с осем на четири гласа.

Според мнозинството, въпреки безспорните си положителни страни, Конвенцията е вътрешно противоречива, размива границата между мъжкия и женски пол и въвежда несъвместим с Конституцията трети, социален пол.

"Ако обществото загуби способността да прави разлика между жена и мъж, борбата срещу насилието над жените остава само формален, но неизпълним ангажимент", пишат съдиите, според които съдържанието на част от разпоредбите на Конвенцията излиза извън декларираните от нея цели и наименование. Те се мотивират с анализ на термина "джендър", разсъждават за социалната роля на жената да ражда и за брака като връзка само между мъж и жена - разбиране, дълбоко вкоренено в българското правосъзнание, споделят организаторите в анонса на събитието.