ВиК: Отпадни води от заведенията и Пристанището са причина за замърсяването на Южния плаж във Варна

Животът

28-07-2023, 16:15

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Извода експертите са направили след срещи и комисии между ВиК, Община Варна и представители на пристанищния комплекс. "Установи се, че има заустване на отпадни води в дъждовния колектор", допълни Стоилов.

Отпадни води, които са генерирани от пристанищния комплекс и заведенията в него, са причина за замърсяването на Южния плаж във Варна. Това подчерта пред медии днес Георги Стоилов от ВиК-Варна, съобщи Радио Варна. 

"Причина за замърсяването е интензивното използване на всички потребители на територията и заведенията на Пристанищния комплекс, както и на интензивните дъждове", посочи Стоилов. 

Извода експертите са направили след срещи и комисии между ВиК, Община Варна и представители на пристанищния комплекс. "Установи се, че има заустване на отпадни води в дъждовния колектор", допълни Стоилов.

От ВиК-Варна са уведомили всички компетентни институции и са дали препоръки, които са изпратени до Община Варна, която от своя страна трябва да даде указания на пристанищния комплекс, коментира Георги Стоилов. 

Той допълни, че преливникът не може да се премести, тъй като е голям. "Проблемът е включването на пристанищния комплекс в дъждовния колектор. Всички отпадни води са включени на територията на пристанището в дъждовния колектор по булевард "Приморски". Това е така, откакто е създадено. По булевард "Приморски" има дъждовен колектор, има и битов колектор. Отпадните води могат да се превключат в битовия колектор, има техническа възможност. Очакваме Община Варна да даде предписание на Пристанището. Това е решението и е напълно изпълнимо", каза още той.