Фалстаф е роля, като че създадена за Кирил Манолов

Варна Лайф

26-07-2023, 13:23

Снимка:

Росен Донев, архив на Варненската опера и Ани Петрова

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Премиерата на Вердиевата опера „Фалстаф“ на 29 юли в Опера в Летния театър – Варна 2023 с участието на Кирил Манолов/, ще дирижира маестро Григор Паликаров, постоянен гост диригент на Варненската опера. В 76-годишната история на Варненската опера това е втората постановка, след тази от 2013 година, на единствената комична опера на Верди, която той създава в самия край на творческия си път.

Лиричната творба съчетава сюжета на „Веселите уиндзорки“ на Шекспир с красивата музика на Джузепе Верди в оперен шедьовър, който режисьорският прочит на Нина Найденова представя като история в 60-те години на XX век, за да го подслади допълнително с щипка долче вита. Информира Виолета Тончева, ПР на Театрално-музикален продуцентски център Варна. А ние уточняваме и правим връзка със знаменития филм на Федерико Ф елини La dolce vita („Сладък живот“) от 1960 година, удостоен със „Златна палма“ на фестивала в Кан.

image

За знаменития баритон Кирил Манолов ролята на сър Джон Фалстаф е малко по-специална. Тя му носи комплиментите на световната критика и определението „най-добрият Фалстаф на нашето време“.  Въпреки това, той подхожда към образа без излишна суета и споделя философията на героя си. „Най-важното във „Фалстаф“ е да се забавляваме. Всичко на света е шега и всичко е преходно, днес ни има, утре ни няма, затова яж, пий, носи си новите дрехи. Аз се чувствам много добре в репертоара на Верди – това е моето пеене, моят стил. Ролята на Фалстаф носи свой специален заряд, свой интензитет, не съвсем типичен за Верди, но вероятно затова тази роля е най-любимата ми и една от най-харесваните от публиката“, казва Кирил Манолов. Съвсем не на шега прекрасният му тембър ще завладее сцената на Летния театър в един от най-комичните музикални сюжети, създавани някога.

image

Мариана Пенчева

Партнира му Мариана Пенчева, която блести на световни сцени като миланската Ла Скала и покорява публиката на Лондон, Париж, Мадрид, Токио. На прекрасния ѝ мецосопранов глас е поверена партията на Мисис Куикли, в чиято роля тя се въплъщава с пленяващ артистизъм. „В тази опера има една изключителна енергия, която не съществува в другите творби на Верди. Задължително е да носиш заряда на комичната роля и да изиграеш всяка дума, която изпяваш. Един напълно актуален сюжет е, всъщност тази постановка още повече го доближава до зрителя, защото е в епохата на сладкия живот в Италия с шармантни дами, мъжествени, героични и много страстни мъже“, споделя оперната прима.

В основния творчески екип на “Фалстаф”  са  диригентът Григор Паликаров, режисьор Нина Найденова, хореограф  Анна Пампулова, Кирил Манолов - Фалстаф, Мариана Пенчева - Мис Куикли.

image

Григор Паликаров

И тук ще си позволим едно отклонение, но в контекста на предстоящия „Фалстаф“ на Летния театър във Варна. На 24 юни в зала „България бе представен “Tutto Verdi” - концерт и запис на Радиооркестъра към Българското национално радио с диригент Павел Балев с оперни арии от Верди в изпълнение на Кирил Манолов. Към очакваната програма имаше страхотен бонус – Красимира Стоянова, която дойде да пее в концерта по молба на Манолов, което прибави към атмосферата в залата и още щастливо напрежение от срещата с тази невероятна певица. Като изключим строежа на програмата, основан на принципа арии и инструментални фрагменти от опери, подредени по стил и сюжет, всичко друго бе неочаквано, бе изпълнена с проникновеност, с динамични събития в музикалното протичане, с възможности за непрестанни открития в познатите текстове.

image

Кирил Манолов, Красимира Стоянова, Павел Балев и Симфоничният оркестър на БНР, 24 юни 2023

Атмосферата се донажежи със знаменателната ария на Фалстаф от първо действие, роля, като че създадена за Кирил Манолов, който направо взриви залата с изпълнението си.

Дни след това на 28 юни  с необичайна и трудна  програма оркестърът на Варненската опера под палката на диригента Павел Балев, който е постоянен гост-диригент на оркестъра, позиция, която гарантира на варненци да работят с него на периоди гостува на Софийски музикални седмици със забележителен концерт, посветен на паметта на диригента Добрин Петков по повод 100 години от рождението му. Солистка на концерта беше забележителната цигуларка Албена Данаилова, първата жена концертмайстор на Виенска филхармония.

В тези сгъстени дати три седмици след концерта с Кирил Манолов световното сопрано Красимира Стоянова на 15 юли се превъплъти в Аида в Опера в Летния театър във Варна.  За пръв път в България “Аида” на Верди с постановката на великия Франко Дзефирели от 2001 година за родния град на композитора Бусето. Спектакълът беше и по повод 210 години от рождението на Верди и 100 години от рождението на Дзефирели. Той се превърна в събитие от световна величина и заради великолепния солистичен състав – Красимира Стоянова, Милен Божков, Ивана Ходжа, Деян Вачков, Красен Карагьозов и под диригентството на маестро Якопо Сипари ди Пескасероли.

image

Красимира Стоянова и Милен Божков в “Аида”

Но да се върнем към „Фалстаф“ и една закачка, но не съвсем…Режисьор на спектакъла е Нина Найденова, която е директор на Пловдивската опера и създател на фестивала “Opera Open” в  Античния театър в града под тепетата. Преди дни публикувахме текст за бляскавата премиера на „Милосърдието на Тит“ на Моцарт, постановка на Вера Немирова (15 юли). А тя междувременно постави за фестивала във Варна „Хитрата лисичка“ на Яначек. Конкуренция, колаборация, приятелство ли е цялото това богатство на програми и участници или смисъл заедно да се върви напред с въображение, амбиция и артистичност? Риторичен въпрос, а иначе е много работа и стремеж и през лятото не просто да продължи сезонът, а да даде и щастието от срещата с велика музика и прекрасни артисти. И го виждаме не само в Пловдив и Варна, разбира се и в София, но не само в големите градове. Камерни концерти, джаз  и то от висока класа с великолепни изпълнители може да се види и чуе и в малки градчета, селища, дори в планината.

image

Кирил Манолов и Павел Балев със Симфоничния оркестър на БНР

Красиво лято с прекрасна музика и артисти от висока класа, което е радост за изпълнители и публика.