Граничните власти облекчиха преминаването през Дуранкулак заради туристите

Туризъм

26-07-2023, 12:43

Снимка:

TravelNews

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На ГКПП „Дуранкулак“ е създадена оптимална организация на дежурните смени за извършване на максимално бързи и ефективни гранични проверки, при използване на пълния инфраструктурен капацитет, подчертаха от МВР.

Граничните власти на България и Румъния облекчиха преминаването през ГКПП „Дуранкулак“ заради увеличения брой туристи между двете страни през летните месеци. Това обявиха за TravelNews от Главна дирекция „Гранична полиция“ към МВР. На ГКПП „Дуранкулак“ е създадена оптимална организация на дежурните смени за извършване на максимално бързи и ефективни гранични проверки, при използване на пълния инфраструктурен капацитет, подчертаха от МВР.

Граничният контролно-пропускателен пункт „Дуранкулак“ се намира на румънска територия. Проверките от българска и румънска страна се осъществяват на една линия и при едно спиране. В състава на дежурните смени са осигурени служители за работа на всички работни места. На пункта има обособени 4 трасета – 2 на влизане и 2 на излизане/по 1 за леки и 1 за товарни автомобили във всяка посока/. На всяко трасе има разположено по едно работно място, оборудвано с автоматизирана работна станция и с инсталирани допълнителни устройства –  за проверка на документи и идентифициране на лица.

Със заповед на министрите на транспорта и на вътрешните работи на Румъния до 31.08.2023 г.,  на ГКПП „Дуранкулак“ е въведено ограничение за движение на товарни автомобили над 7,5 тона, съответно в петък, събота, неделя и на официален празник на Румъния –  от 06:00 часа до 22:00 часа; и в деня, предхождащ първия ден на официален празник – от 16:00 часа до 22:00 часа. През посочените дни товарен трафик няма и всичките 4 трасета се използват само от леки коли и автобуси, обясниха от „Гранична полиция“.

По отношение на туристите от Европейския съюз е създаден ред за облекчени гранични проверки, които се въвеждат съгласувано с румънската страна, като времето за изчакване е не повече от 15-20 минути. Граждани на трети страни подлежат на пълни гранични проверки.

За мярката настояваше Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). Причината е в увеличения брой на туристите с автомобили и автобуси от Румъния, Молдова и Украйна към Българското Черноморие. „На граничния пункт Дуранкулак“ се извиват огромни опашки от коли и автобуси, които чакат с часове да влязат в България“, каза пред TravelNews Илиева. Същото положение се получава и обратно към Румъния, когато туристите започват да се прибират. Илиева похвали българските и румънските власти за взетите облекчени мерки.

През 2021 година, с оглед на това, че пунктът се намира на румънска територия, е извършен цялостен ремонт на инфраструктурата, без да бъдат увеличени трасетата за преминаване на превозните средства и да се увеличи пропускателната способност. Установено е, че през последните години трафикът през ГКПП „Дуранкулак“ има тенденция към нарастване, особено през летния туристически сезон, подчертаха от „Гранична полиция“.

Във връзка със засиления миграционен натиск, румънските гранични власти извършват 100%-ви проверки на всички товарни превозни средства, които включват физически контрол на товарните помещения, а в случаите, когато са запечатани – контрол с газоанализатор или с детектор на сърдечния ритъм.