Десетина души протестираха в подкрепа на фестивала „Сръчко“ във Варна

Мисия Варна

25-07-2023, 16:04

Снимка:

Moreto.net

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Те настояват да бъде сменено определеното място за провеждане на фестивала. Искат да бъде намерено решение, което да удовлетворява и двете страни и да се стигне до компромисен вариант, както с „Алея на книгата“.

Едва десетина души събра протестът в подкрепа на фестивала „Сръчко“. Проявата се състоя пред сградата на Община Варна, към която организаторите имат искане.

Те настояват да бъде сменено определеното място за провеждане на фестивала. Искат да бъде намерено решение, което да удовлетворява и двете страни и да се стигне до компромисен вариант, както с „Алея на книгата“, предаде репортер на Moreto.net.

„Протестираме за това да намерим някакво решение, да се преместим на някакво по – нормално място. Никой от Общината няма никакъв интерес към нас, получаваме абсолютно неглижиране. Община Варна ни предостави пространство до Археологическия музей срещу не скромно заплащане. По никакъв начин не ни устройва разпределението, което ни направиха на шатрите. Нито мястото ни устройва. Искахме чрез диалог да се стигне до решение да се преместим някъде другаде. Дали сме много предложения на Общината, но никой не им обръща внимание. Мястото до Общината е изключително слънчево. Няма такъв човекопоток. Няма къде да се направят спортните събития. Не е подходящо за този тип фестивал“, сподели организаторът на фестивала Нина Урумова.

По думите ѝ удачни варианти са пространството между Раковина и Морско казино, или по ларгото, или до хотел Одесос или до Дупката. Тя не може да каже колко изложители ще участват.

Повечето от занаятчиите, които традиционно се включват, не са от Варна.

„За тях разходите идват изключително много, ако сме до Общината. Не могат да си покрият дори таксата, колкото и да я свеждаме до минимум. С нея се покрива наем, охрана, реклама. За да спазим схемата на общината трябва да наемем шест охранители. За вечер това са около 600 лева. Какъв оборот трябва да правят тези хора, за да избият материали, път, нощувки. Всичко това отива на гърба на този, който е дошъл да подкрепи занаята. Едно нещо вместо, за да се продаде за 5 лева, трябва да се пусне за 20. Защо трябва да правим това? Толкова е елементарно някой да обърне внимание и да ни премести. Засега до Общината имаме едва десет шатри събрани. Повечето хора са от Варна. Не е това фестивалът, който всъщност правим“, каза още Урумова.