Музеят за нова история на град Варна обявява дарителска кампания

Животът

25-07-2023, 15:23

Снимка:

Музей за нова история на град Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Интерес представляват различни видове документи, фотографии, рисунки, тетрадки, учебници, албуми, предмети, униформи.

През 2023 г. се навършват 130 години от полагане на основния камък на Държавната девическа гимназия „Княгиня Мария Луиза“ във Варна. По този повод Музеят за нова история на град Варна обявява дарителска кампания под надслов „Спомени от стария лексикон“.

Призоваваме нашите съграждани, които имат роднини учили в Девическата гимназия, да отворят старите сандъци и скринове, заключените тавани и мазета и да потърсят неща свързани с историята на това знаково за нашия град учебно заведение - от 1893 г. до промяната на неговия статут през 1954 г. Интерес представляват различни видове документи, фотографии, рисунки, тетрадки, учебници, албуми, предмети, униформи. Всеки, който желае може да ги дари в Музея за нова история на град Варна. Дарителите, които не желаят да се разделят със своите сантиментални спомени от миналото, биха могли да ги предоставят за сканиране, фотографиране или временно експониране.

Целта на кампанията е да бъде събран архив от автентични материали, свързани с историята и дейността на Девическата гимназия. След внимателен подбор, избрани материали ще бъдат използвани за организиране на тематична изложба. Кампанията ще приключи на 10 октомври 2023 г. Тематичната изложба ще бъде открита на 1 ноември – Деня на народните будители.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)