Отмениха запечатването на дискотека „Театро“

Туризъм

25-07-2023, 13:50

Снимка:

Moreto.net

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Разпореждането не отговаря на изискванията за съразмерност при засягането на правата и интересите на оспорващия, считат от Административния съд във Варна.

Административен съд - Варна отмени разпореждането за налагане на принудителна административна мярка „запечатване на обект“, издадена от Началника на отдел „Оперативни дейности“ Варна в ГД “Фискален контрол“ при ЦУ на НАП, на търговски обект: нощен клуб на Морска гара, Варна и забраната на достъпа до него за срок от 10 дни, съобщиха за Varna Utre.bg от пресцентъра на институцията.

В определението си съдът сочи, че при липса на мотиви в разпореждането на НАП, относно последиците от предварителното изпълнение на мярката за други прокламирани като защитени интереси на обществото – осигуряване на работни места, изплащане на трудови възнаграждения и осигурителни вноски, възможност за извършване на търговска дейност и излагане на мотиви, само относно събираемостта на приходи от фиска, се налага извод за липса на анализ на съразмерността на предварителното изпълнение на мярката.

Съдът подчертава, че обжалваното разпореждане за предварително изпълнение на процесната ПАМ (принудителна административна мярка) е и непропорционално спрямо преследваната легитимна цел, доколкото е в несъответствие с принципа за съразмерност, изискващ административните актове и тяхното изпълнение да не засягат правата и законните интереси в по-голяма степен от най-необходимото за целта, за която се издава актът.

Съдът прави извод, че разпореждането не отговаря на изискванията за съразмерност при засягането на правата и интересите на оспорващия.

Воден от горното, съдът определи разпореждането за предварително изпълнение на Заповед за налагане на ПАМ № 176-ФК/18.07.2023 г. на Началника на отдел „Оперативни дейности“ Варна в ГД „Фискален контрол“ при ЦУ на НАП като незаконосъобразно и разпореди да бъде отменено.