Експерт: Липсата на валежи и горещото време влияе негативно на земеделската продукция

Парите

25-07-2023, 13:01

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От 59 000 хектара пшеница са ожънати около 67-68 %, съобщи Радослав Йовков, директор на Областната служба "Земеделие" във Варна.

Липсата на валежи и горещото време оказват влияние на земеделската продукция у нас. Това каза за Радио Варна Радослав Йовков, директор на Областната служба "Земеделие" във Варна. 

Очаква се жътвата да приключи до края на седмицата, а големият проблем се оказва сухото време. То влияе както на есенниците - пшеницата и ечемика, ще окаже влияние и на добива на пролетниците - слънчоглед и царевица. 

"Тази година реколтата е по-слаба от миналата, доста по-слаба е и от 2021-ва - година, в която земеделските стопани бяха наистина доволни. Очакваме най-много загуби при царевицата. При пшеницата и ечемика неблагоприятно се отрази и липсата на сняг през зимата", обобщи Радослав Йовков. 

От 59 000 хектара пшеница са ожънати около 67-68 %, съобщи Йовков. Той допълни, че през почивните дни се работи повече, а за сега са останали единични блокове на земеделски стопани, които нямат собствена техника. "Тази година около 500 кг от декар е реколтата на пшеницата и 566 кг от декар - на ечемика. Това, което е ожънато и прибрано, ни дава картина на резултатите от жътвата тази година", допълни Радослав Йовков. 

Наблюдава се леко покачване на цената на пшеницата, като в момента тя е около 41 стотинки на килограм. "Как ще продължи тази цена да се покачва не можем още да предположим", каза още той.