Заради преливник Южния плаж във Варна се замърсява

Животът

25-07-2023, 11:54

Снимка:

Varna utre

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В края на миналата седмица на Южния плаж във Варна изплуваха не само мокри кърпички, но и плъхове.

Проверка на плажа направихме още преди няколко седмици и излязохме с протокол и указания към община Варна да се вземат спешни мерки, но искам да кажа, че почти през цялата година водата е чиста във Варна. Само когато има силен дъжд, има замърсяване на водата, но това замърсяване нанася такива имиджови щети на туризма, че решаването на проблема с морските води е вече кауза както за институциите в града, така и за обществеността.

Това коментира пред Нова тв Ерджан Ебатин, директор на РИОСВ – Варна.

РИОСВ излиза от нормалната рамка на комуникация между институциите. Ние заявяваме, че Варна е туристически град и за репутацията й е важно да има чисти води, допълни той.

Проверката установи, че има една дъждовна канализация, изградена още миналия век, с преливник, който при силен дъжд прелива. Така мръсната вода от битовата канализация прелива в дъждовната канализация, която е заустена до вълнолома и се получава замърсяване на морето. Това се дължи най-вероятно на множеството заведения, които са в новоизградения район за отдих преди няколко години. Този проблем с преливника го имаме от 2020 година. Най-вероятно се дължи на тези заведения, обясни той.

Организирахме среща с концесионера още преди две седмици, разговаряхме неколкократно и с областния управител, срещнах се и с кмета на общината и във връзка с тези срещи днес вече е сформирана комисия по проблема. Този тип зауствания не отговарят на съвременните екологични норми, т.е. този преливник не трябва до го има в зоната за къпане, посочи той.