Корабът “Св. Св. Кирил и Методий” извърши пробонабиране от крайбрежни морски води

Животът

24-07-2023, 13:47

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

До момента са взети проби от Северното Черноморие, като предстои да се вземат проби и от района на Созопол, Приморско, Царево и устието на река Резовска.

В периода 17 – 23 юли Басейнова дирекция „Черноморски район“, Регионална лаборатория – Варна към ИАОС и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ извършиха пробонабиране от крайбрежни морски води с военния научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ (НИК 421) в пунктове, съвпадащи с пунктовете от Националната мрежа за мониторинг.

Изпитването на пробите се извърши по същите показатели, по които се следи състоянието на морските води след инцидента с язовир „Нова Каховка“ на територията на Република Украйна. С оглед осигуряване на информация за състоянието на морската околна среда и идентифициране на риска от замърсяване, пунктовете са разположени по цялото крайбрежие на Черно море.

До момента са взети проби от Северното Черноморие, като предстои да се вземат проби и от района на Созопол, Приморско, Царево и устието на река Резовска. Резултатите се очаква да бъдат готови  през следващата седмица.

Изследванията се провеждат паралелно със стартиралия допълнителен мониторинг през юни 2022 г. след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“.