Съдът наложи мярка „подписка“ на варненка, издирвана за компютърни престъпления в Германия

Крими

23-07-2023, 11:06

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вероника e обвинена, че е работила като т.нар. задържащ агент в български колцентър, който се ръководел от чуждестранни граждани.

Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение „подписка“ на Вероника Й., която се издирва от съдебните власти в Германия. 34-годишната жена се разследва за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и мошеничество, съобщиха от пресцентъра на съда.

Европейска заповед за арест (ЕЗА) за Вероника Й. е издадена на 4 юли тази година от Районен съд – Бамберг. Няколко дни по-късно – на 18 юли – тя е била задържана във Варна.

В съдебното заседание защитата на Вероника представи писмени доказателства, че тя има малолетно дете, за което се грижи. Разполага с постоянен адрес, на който е била открита, грижи се за семейството си, има висше образование, чисто съдебно минало и към момента няма данни спрямо нея да се водят разследвания у нас. Според адвокатите и́, се касае за личност с ниска степен на обществена опасност, която няма опасност да се укрие или да извърши престъпление.

Пред съдебният състав издирваната заяви, че не желае доброволно да бъде предадена в Германия.

В ЕЗА е посочено, че срещу нея се води наказателно производство за участие в организирана престъпна група, компютърни престъпления, измама и мошеничество. Престъпленията са извършени в Берлин, Нюрнберг и други населени места в Германия (местожителство на ощетените лица) през периода 11.01.2019 г до 23.11.2020 г. Вероника e обвинена, че е работила като т.нар. задържащ агент в български колцентър, който се ръководел от чуждестранни граждани. Според германските власти, тя и други агенти под фалшива самоличност, като ползвали различни псевдоними, се представяли на многобройни клиенти в Германия по телефона и по електронна поща, че работят за няколко онлайн платформи за финансово инвестиране. С неверни твърдения те въвеждали клиентите си в заблуждение и ги подвеждали да инвестират значителни суми пари в различни финансови инструменти.

В документите е посочено, че чрез обажданията, извършени лично от Вероника Й., в качеството й на агент по задържане на клиенти, са реализирани общо 112 вноски на обща стойност 2 304 199, 99 евро.

Според германския Наказателен кодекс, максималният размер на предвиденото наказание за престъпленията, в които е обвинена българката, е 15 години затвор. Деянията, за които е разследвана 34-годишната жена, са наказуеми и по българското законодателство.

След като се запозна със събраните по делото доказателства и становищата на страните, Варненският окръжен съд прие, че искането за предаването на Вероника Й. е съобразено с изискванията на Закон за екстрадицията и ЕЗА. За съда, по делото няма данни, от които да се направи извод за реален риск жената да се укрие или да извърши престъпление – има постоянен адрес, живее с детето и баща му, не е осъждана и няма висящи наказателни производства. За да прецени коя е най- подходящата  мярка за неотклонение спрямо исканото лице, което е майка на малолетно дете, Окръжен съд – Варна се позова на заключение на генералния адвокат по дело С-261/22 на Съда на Европейския съюз. То е по направено преюдициално запитване за тълкуване на Рамковото решение за ЕЗА и процедурите за предаване на издирвани лица, които са майки в държавите членки и живеят с ненавършили пълнолетие деца.  В решението се посочва, че следва да се спазва правото на майката да не бъде лишавана от контакти с децата си и да бъде гарантирано, че децата ще получават необходимите майчини и семейни грижи, установени в Конвенцията за правата на детето и Хартата на основните права на Европейския съюз.

Поради изложените съображения, съдебният състав прецени, че най- подходящата мярка за неотклонение, която следва на се определи на Вероника Й. е „подписка“. По този начин ще бъде осигурено нейното явяване на делото на 24 юли /понеделник/, когато ще бъде разгледано по същество искането за нейната екстрадиция.

Определението на съда може да бъде обжалвано.