Идват най-горещите юлски дни: Температурите достигат до 40°

Животът

22-07-2023, 10:18

Снимка:

НИМХ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По Черноморието ще бъде предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността. На отделни места ще превали и прегърми.

Днес ще е предимно слънчево и горещо. Жълт и оранжев за горещини е обявен в цяла България. В Силистра, Русе, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Хасково е в сила оранжев код за опасно време, там се очакват на места до 40 градуса. В останалата част от страната кодът е жълт се очакват до 35 градуса.

След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Има условия и за градушки. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е слаб, в Дунавската равнина до умерен. Максималните температури ще са между 35° и 40°, София - около 35°. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и ще се задържи почти без промяна.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността. На отделни места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър юг-югоизток, който до вечерта ще се ориентира от запад-югозапад. Максималните температури ще са 30°-33°. Температурата на морската вода е 25°-28°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

В планините времето ще е предимно слънчево. Ще се развива купеста, след обяд купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Ще духа умерен, по високите и открити части - временно силен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 30°, на 2000 метра - около 22°.

В неделя ще преобладава слънчево време, но ще има и развитие на купеста облачност, и на отделни места, главно в Северна България и планините, ще превали и прегърми. С усилване на вятъра от северозапад, дневните температури ще се понижат с 2-3 градуса.

Новата седмица ще започне със слънчево време, вятърът ще отслабне. Сутринта ще е малко по-прохладно, а и дневните температури слабо ще се понижат.