Три концерта са включени в модула “Музикалната лаборатория” на ММФ „Варненско лято“

Мисия Варна

20-07-2023, 18:04

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Организатор на събитията е Община Варна

Три концерта са включени в модула “Музикалната лаборатория” на Международния  музикален фестивал „Варненско лято“, който се организира от Община Варна. 

На 24 юли от 19 ч. в Градската художествена галерия творби на Бетовен и Шуберт ще представи пианиста Веселин Станев. Той е печелил два от най-големите клавирни конкурса в света – „Чайковски“ и „Лонг/Тибо“. В рамките на концерта ще представи 7 багатели, 32 вариации до минор и Рондо сол мажор опус 129 (Гняв по изгубения грош) на Лудвиг ван Бетовен, ще прозвучи и интерпретация на Соната си бемол мажор Opus post. D 960 на Шуберт.

13 авторски транскрипции на Панчо Владигеров за две пиана ще изпълни клавирното дуо Десислава Щерева и Наталия Симеонова на 26 юли от 19 ч. също в Градската галерия. Клавирното дуо разкрива част от творчеството на големия композитор и ще изпълнени 13 негови транскрипции за две пиана на Рапсодия „Вардар“, „Шведски танц“, „Румънски танц“ оп. 38, „Танцьорката от изток“ и други „танци“. В програмата са включени и творби на Владигеров за театрални спектакли - към „Сънна игра“ на Стриндберг, „Цезар и Клеопатра“ на Бърнард Шоу. Още пъстрота и богатство във вечерта ще донесат фолклорните мотиви из „Седем симфонични български танца“, „Хоро стакато“ и „Българска сюита“. Двете пианистки, които са заедно над 25 години, са свирили на всички големи фестивали у нас. Признание за тяхната класа са награди от конкурси в Япония и Италия, и българското отличие „Кристална лира“.

На 31 юли от 20 ч. в Археологическия музей звездите на Държавния музикален театър Марчо Апостолов и Еделина Кънева заедно с духов квинтет „Пилекадоне“ ще представят есенцията на мюзикъла „Моята прекрасна лейди“. Пламен Проданов е авторът на музикалната адаптация на обичания мюзикъл, който пресъздава сюжета и настроението на легендарната книга на Бърнард Шоу „Пигмалион“. 
Билети на касата и в сайта на Фестивалния и конгресен център във Варна.