Съдят майка и син, продавали дрога във Варна

Крими

20-07-2023, 12:57

Снимка:

Varna utre

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Младият мъж отглеждал и растения от рода на конопа.

Окръжна прокуратура – Варна внесе в съда обвинителен акт срещу 33-годишния К.А. и неговата 52-годишна майка Г.А. Младият мъж е привлечен към наказателна отговорност за това, че без надлежно разрешително, държал с цел разпространение големи количества високорискови наркотични вещества и отглеждал растения от рода на конопа – престъпления по чл. 354а, ал. 2, във връзка с ал. 1 от НК и по чл. 354в, ал. 1 от НК. Жената ще бъде съдена за държане на марихуана с цел разпространение.

През месец март 2022 година К.А. наел къща, намираща се в м-ст „Евксиноград“. Той нямал намерение да използва имота по предназначение, а пристъпил към оборудването като оранжерия за отглеждане на растения от рода на конопа. Всяко едно от помещенията на триетажната къща имало своята функция за развиването на престъпната дейност.

До разкриване на незаконната оранжерия се стигнало след разработка на служители на ОД на МВР – Варна. На 12 декември 2022 година, след като бил засечен в имота, К.А. бил задържан заедно с неговата майка. В автомобила, управляван от жената, били намерени съмнителни вещи. Това довело до неотложни действия по претърсване в дома на Г.А. в град Варна, където били намерени 5 пакетчета с тревиста маса, установена като марихуана с тегло от 21,71 грама. Майката и нейният син били задържани от полицейските органи.

На следващия ден били предприети процесуални действия в имота в м-ст „Евксиноград“. В добре оборудваната оранжерия били намерени и иззети общо 890 броя растения от рода на конопа в различен стадий на растеж. Иззети били и няколко чувала суха тревиста маса – 7676,87 грама марихуана, електронни везни и гриндер.

Мъжът и жената не са известни на органите на реда и не са осъждани преди. Ако бъде признат за виновен, К.А. може да получи наказание „лишаване от свобода“ от три до дванадесет години и глоба от 10 000 до 50 000 лева по първото обвинение и наказание „лишаване от свобода“ за срок от две до пет години и глоба от 5000 до 10 000 лева по второто. Г.А. може да бъде наказана с „лишаване от свобода“ за срок от две до осем години и с глоба от 5000 до 20 000 лева. Предстои Варненският окръжен съд да насрочи дата за разглеждане по делото срещу тях.