Курсанти на практика в Черно море на борда на „Св. св. Кирил и Методий“ (СНИМКИ)

Животът

20-07-2023, 10:23

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Екипажът на кораба извършва и непрекъснато противоминно наблюдение; осигурява провеждането на мониторинг за чистотата на морската вода и провежда тренировки и учения за поддържане и повишаване на способностите си.

Курсанти от специализациите: „Корабоводене“, „Корабни машини и механизми“ (КММ), „Военноморски комуникационни и радиотехнически средства“ и „Военноморска логистика“, на  ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ провеждат своята плавателна практика на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ – с бордови номер 421.

Екипажът на кораба извършва и непрекъснато противоминно наблюдение; осигурява провеждането на мониторинг за чистотата на морската вода и провежда тренировки и учения за поддържане и повишаване на способностите си.

При прехода на кораба в близост до Българското черноморско крайбрежие, курсантите от специалност „Корабоводене“ извършват лоция, като се запознават с характерни ориентири по бреговата черта, определят мястото на кораба по визуални способи и решават задачи по установяване на елементите на движение на цели. Участват в носенето на навигационна вахта на ход и на котва.

Курсантите от КММ отработват въпроси, свързани с подготовката на корабния пропулсивен комплекс за работа и неговата експлоатация и обслужване във вахтен режим на ход и на котва. Активно се включват както в поддръжката на материалната част на кораба, така и в общокорабните палубни дейности.

За първи път НИК 421 отработи процедури по приемане и предаване на товари по вертикален способ (VERTREP) и приемане на борден спасител на борда си за учебна евакуация на пострадал личен състав – с вертолет от състава на авиобаза „Чайка“ към ВМС на България. Тясното взаимодействие между Морско училище и ВМС беше затвърдено с извършването на постановка на голям морски буй (източен кардинален) в района на „Аладжа банка“, източно от Златни пясъци.

Плаването на българския полярен кораб продължава до 21 юли 2023 г., когато се завръща в пункта си за постоянна дислокация във Варна, като дотогава се планира достигане до южната граница на териториалното море на България и продължаване на екологичния мониторинг за чистотата на морската вода.