Варненската полиция и прокуратурата: Работата по наркодела е приоритет

Крими

19-07-2023, 16:57

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От 10 април до 6 юли 2023 година включително в девет от образуваните по чл. 127 от НК разследвания за починали лица е установено, че се касае за наркозависими граждани.

По повод високия обществен интерес и във връзка с медийни публикации, касаещи последиците от употребата на фентанил във Варна, заместник-районният прокурор на града Ивелина Паскова и зам.–директорът на ОД на МВР комисар Андрей Ангелов дадоха брифинг пред представители на медиите.

Двамата опровергаха твърденията за голям брой смъртни случаи при наркозависими граждани, настъпили след употреба на фентанил през последния месец.

Беше изнесена информация, свързана с образуваните досъдебни производства, свързани със смъртни случаи на лица, употребяващи наркотични вещества, ръководени от Районната прокуратура. От 10 април до 6 юли 2023 година включително в девет от образуваните по чл. 127 от НК разследвания за починали лица е установено, че се касае за наркозависими граждани. Във връзка с всеки от случаите има назначени медицински експертизи и изследвания за установяване причините за смъртта, както и други детайли. По едно от досъдебните производства има иззето веществено доказателства – спринцовка, по която са установени следи от веществото фентанил, в комбинация с други вещества.

Беше подчертано, че приоритет в работата на прокуратурата и полицията във Варна, е работата по дела за държането, производството и разпространението на наркотични вещества, както и за шофиране след употреба на алкохол и наркотици. Темата засяга цялото общество и е сред основните проблеми, към които са насочени огромни усилия, както от страна на магистратите от Апелативен район-Варна, така и от страна на органите на МВР.

Към момента Районна прокуратура-Варна ръководи и наблюдава две досъдебни производства за държане на наркотични вещества, в рамките на които са иззети съответно алфа-метилфентанил и фентанил.

Прокурор Паскова увери, че по всеки от случаите се работи усилено и доказателствата по тях се анализират внимателно.