Смъртоносният фентанил се разпространявал в ромския квартал "Максуда" във Варна

Крими

19-07-2023, 16:24

Снимка:

Varna utre

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Само един е доказаният смъртен случай заради вещество.

Опасното вещество фентанил, което се примесва с наркотици, се е разпространявало в ромската махала "Максуда". Това стана ясно на брифинг пред медии на зам.-директорът на ОД на МВР - Варна комисар Ангел Ангелов, предаде репортер на Moreto.net. Установени са и конкретни разпространители.

Става дума за две жени на 40 и 53-годишна възраст. Те са хванати на 13 юли в момент на сделка с над 200 грама аналог на фентанила и 50 хил. лева. Жените са с повдигнати обвинения и постоянна мярка за неотклонение.

"В резултат на постоянния мониторинг, който осъществява ОД на МВР срещу разпространяването на наркотични вещества в края на месец май беше установена поява на пазара на особено опасно наркотично вещество и неговите аналози. След проведени разузнавателни беседи с наркозависими през месец юни е установено, че на територията на Варна се разпространява нов вид хероин, който е с по-силно въздействие. Наркозависимите го наричат помежду си синтетичен хероин", каза комисар Ангелов.

По повод твърденията, че за последната седмица във Варна има 10 смърти случая заради интоксикация с фентанил комисар Ангелов коментира, че от десети април до момента са установени девет смъртни случая на наркозависими лица. По всеки от случаите са назначени химични изследвания на кръвта на починалите за наличие на наркотични вещества. Към момента са изготвени експертизи по две досъдебни производства. Резултатът сочи, че в единия случай има наличие на метамфетамин. При друг в една от спринцовките до починалото лице е установено остатъчно количество наркотик с аналог на фентанила.

"Това е единственият случай, при който категорично е установено, че преди смъртта си лицето вероятно е употребило това вещество. За останалите случаи се чакат експертизите", каза още комисар Ангелов.