Морето е чисто и няма замърсяване, отговориха МОСВ и МТ на въпрос на Красен Кралев

Животът

19-07-2023, 13:09

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

„Замърсените води, въведени от р. Днепър, се разреждат многократно в морето, поради което концентрацията на потенциални заместители би била безкрайно малка и с тенденция на намаляване“.

Това се съобщава в отговор на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Красен Кралев.

Народният представител излага мотивите си за нужда от пълна прозрачност от страна на МОСВ, която да донесе спокойствие на обществото. Той настоява на обществото да бъдат показани лабораторните резултати, за да се прекратят спекулациите по темата.

 

От МОСВ уверяват, че не са констатирани опасни вещества в морската вода и дават подробна разбивка за какво точно се тества, на кои точки и какви стойности връщат тестовете.

Уверения за чистота на водата в отговор на въпроса на депутата идват и от Министерството на туризма.

„Уверявам Ви, че в качеството ми на министър на туризма напълно споделям, че информацията и данните за чистотата на водата на Черно море са ключов фактор за неговата посещаемост, спокойствието и доброто преживяване на туристите, поради което и в рамките на правомощията ми координирам процесите, изисквам публикуването на информация от компетентните органи и следвам проактивен подход за борба с дезинформацията. При срещите ми с дипломати, търся и тяхната подкрепа в борбата с дезинформацията, като ги призовавам да активират всички механизми, с които да отправят положителни послания. Организирах среща с туристическите аташета за обсъждане на външните ни туристически пазари. От тях получих уверението, че въпреки притесненията от евентуално замърсяване няма намаляване на броя туристи от ключовите за нас пазари, каквито са Германия, Полша и Турция“, отговаря министърът на туризма Зарица Динкова