Започва укрепване на дървения мост на Крепостта Овеч

Туризъм

18-07-2023, 11:25

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Като цяло мостът е в добро състояние и няма опасност да бъде ползван, се казва още в заключението на обследването.

Тази седмица община Провадия ще извърши укрепване на дървения мост на Крепостта Овеч, съобщи за Радио Варна кметът на общината Жоро Илчев. Мостовото съоръжение ще бъде укрепено по предписание на Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“ към Министерството на културата, откъдето са извършили конструктивно обследване на моста, каза Жоро Илчев. Препоръката е няколко от главните греди да бъдат укрепени, на част от парапета да се сложат допълнителни откоси с цел заздравяване и на някои от рамките да се поставят допълнителни скоби.

Като цяло мостът е в добро състояние и няма опасност да бъде ползван, се казва още в заключението на обследването.

За да се извършат тези дейности е необходимо община Провадия да разполага с разрешение от Министерството на културата, каквото вече има и до два дни дейностите започват, уточни Илчев. Сега затваряне на моста не се предвижда.

Илчев каза още, че след като приключи укрепването, предстои да се извърши и ремонт на дървения мост, който е планиран още миналата година в община Провадия и ще се извърши с пари от местната хазна. Близо 200 000 лв. ще бъдат похарчени за ремонтните дейности, които ще включват подмяна на част от носещите елементи на моста. Ще има и укрепване на металната вита стълба на крепостта.

Тогава мостът по всяка вероятност ще бъде затворен, каза Жоро Илчев, но няма да е за дълго време.

В момента посещаемостта от туристи е слаба, но това се дължи на високите температури на въздуха през лятото, каза Илчев. През почивните дни е имало повече туристи, като историческото място е посещавано и от много групи.

Входът за Крепостта Овеч е 4 лв. Жители на град Провадия не заплащат билети.