Двама варненски ученици ще представят страната ни на Международната олимпиада по астрономия в Китай

Животът

17-07-2023, 17:15

Снимка:

Varna utre

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Това са Светослав Арабов в 7-ми клас и Миглена Меркулова от 8-ми клас, като и двамата са възпитаници на Математическата гимназия във Варна. Те ще се състезават в младша възраст.

За пореден път ученици от Математическата гимназия “Д-р Петър Берон” се представиха на изключително високо ниво и успяха да постигнат отлични резултати на IV финален кръг за определяне състава на Националния отбор по астрономия, който ще представи България на Международната олимпиада през есента в Китай. Пред СайтЪТ д-р Ева Божурова от НАОП “Николай Коперник” съобщи, че тази година Националният отбор по астрономия на България ще се състои от 7 състезатели. Трима от тях са в младша възраст, двама в старша, а другите двама са извън квотата, но те са поканени за участие, защото миналата година са успели да завоюват златен и сребърен медал на Международната олимпиада по астрономия, което автоматично им дава правото да участват и в тазгодишното състезание.

“За нас е голяма гордост да споделим, че двама от участниците в Националния отбор по астрономия са варненски ученици. Това са Светослав Арабов в 7-ми клас и Миглена Меркулова от 8-ми клас, като и двамата са възпитаници на Математическата гимназия във Варна. Те ще се състезават в младша възраст”, обясни д-р Божурова.

Учениците, които са избрани да влязат в състава на Националния отбор по астрономия преминаха сериозна подготовка и много труден изпит. В лагера участваха общо 19 деца от цяла България, но накрая са били избрани 5-та участници с най-добър резултат.

До 15 юли град Варна беше домакин на най-добрите млади астрономи в България. По решение на Националната комисия  в НАОП “Николай Коперник” за поредна година се проведе лагер за подготовка и подбор за Международната олимпиада по астрономия с разширения състав на националния отбор на България.