Кметът Иван Портних: Отваряме Варна към морето

Мисия Варна

17-07-2023, 16:43

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Контактната зона на Варна с морето – крайбрежната зона „Капитан Георги Георгиев“, трябва да бъде увеличена от Рибарския плаж до Евксиноград чрез отвоюване на пространство от морето, каза още кметът.

Отварянето на Варна към морето, създаването на зони за водни спортове, за културни събития е цел, по която работим от години, затова е важно тя да бъде надграждана. Това коментира днес кметът Иван Портних по време на представянето на ветроходеца Павлин Надворни, който се включва в околосветския маратон за самотни мореплаватели „Global Solo Challenge“.

Кметът припомни какви проекти са изпълнени до момента по темата: „Във Варна всички улици водят към морето, затова в продължение на няколко години направихме основни ремонт на важни улици като бул. „Цар Освободител“ и част от бул. „Приморски“, улиците в Гръцката махала –„Осми ноември“, „Цар Симеон“, ул. „Колони“ пл. „Екзарх Йосиф“ (Шишковата градинка), Градската градинка, бул. „Борис I“, бул. „Сливница“, „Сан Стефано“ и ул. „Преслав“. Продължаваме работа и в момента по рехабилитация на улиците. Предстои да реализираме проект за облагородяване на зоната около жп гарата, включително с изграждане на нова общинска автогара, заяви Иван Портних.

Отново с цел отваряне на града към морето, Община Варна изгради две пристанища. В „Карантината“ в момента са възстановени проектните дълбочини, в които могат да влизат и акостират плавателни съдове с газене до 1.5 метра. Приключен е договорът с предмет „Доставка и монтаж на допълнително оборудване“, подадени са документи за удостоверение за експлоатационна годност, а на 21.07. се очаква финалната проверка от ИА „Морска администрация“. Надявам се, че в началото на маестро Марио Хосен ще може да изнесе един прекрасен концерт от панорамната  площадка на пристанището“, коментира Иван Портних. За рибарското пристанище „Варна“ е приключена обществената поръчка за укрепване, предстои подписване на договор с избрания изпълнител и начало на дейностите.

„За отваряне на Варна към морето обърнахме специално внимание на двата крайморски парка. За „Аспарухов парк“, който е втората Морска градина на Варна, е готов паркоустройственият план. Районът вече вдъхнови варненци, които създадоха нови културни събития, които се провеждат там, като Международният фестивал Q-Jazz Festival Varna, Фестивалът за късометражно кино „Карантината“, „Най-дългата вечеря“, „Фестивал на хвърчилата“, Рок фестивалът и други, припомни кметът.  

Морската градина бе включена в европейски проект, чрез който ремонтирахме част от алеите, възстановихме кътове за отдих и розариума, създадохме детски и спортни площадки. Предстои изграждане на подземен паркинг с 600 места край Двореца на културата и спорта, който ще гарантира за удобен достъп в парка, каза кметът Иван Портних. Той заяви още, че мерките за ограничаване на колите в парка съвсем скоро ще бъдат отново актуални, тъй като Върховният съд вече се е произнесъл в полза на Община Варна по част от жалбите, оспорващи забраната за коли.

Контактната зона на Варна с морето – крайбрежната зона „Капитан Георги Георгиев“, трябва да бъде увеличена от Рибарския плаж до Евксиноград чрез отвоюване на пространство от морето, каза още кметът. Той заяви, че подобен проект с европейски средства вече е изпълнен в Констанца, Румъния, където са постигнати много добри резултати при решаването на брегоукрепителни проблеми. Това означава да овладеем ерозията на брега не само до Евксиноград, но и в Аспарухово – до Галата! Отвоюването на нови крайбрежни площи, включително за увеличаване на плажните ивици, облагородяване на зоните, създаване на пространства за спорт, отдих и култура - всичко това ще открие морското лице на Варна и ще даде нови перспективи за развитието на града, категоричен бе кметът Иван Портних.