Ветроходецът Павлин Надворни ще обиколи сам света по вода

Спорт

17-07-2023, 15:23

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Варненецът поема по най-трудния маршрут, а именно през Южния океан. Става въпрос за регатата "Глобъл Соло Челъндж", известна като Евереста на океанското ветроходство.

Ветроходецът Павлин Надворни се отправя на околосветски ветроходен маратон за самотни мореплаватели „Global Solo Challenge“ с яхтата Еsspreso martini/ Еспресо Мартини/. Той е единственият представител на България в престижното състезание. Надворни отплава от Варна на празника на града - 15-ти август,  а в самото състезание ще се включи на 21-ви октомври от Ла Коруня, Испания, където ще бъде и финалът. Това стана ясно днес по време на среща с кмета Иван Портних. "Това е огромно изпитание пред всеки един човек и е изключително предизвикателство. Сигурен съм в успеха на Павлин Надворни! Неслучайно Варна е столица на ветрилата и тук са най-добрите ветроходци“, коментира кметът Иван Портних.

Регатата „Global Solo Challenge“ е предназначена за  едночленни екипажи с яхти серийно производство по класическия околосветски маршрут, включващ трите големи носове - Добра Надежда в Африка, Лийуин - Австралия и Хорн - Южна Америка. Участниците в състезанието стартират по различно време в периода 26 август – 9 декември в зависимост от коефициента си по хендикапните системи.  Главното платно на яхтата на Надворни вече е брандирано с герба на Община Варна. "Благодаря на всички за подкрепата! Това е моя мечта, към която вървя от дете, откакто се занимавам с ветроходство", обясни Надворни. Той посочи, че прави специални тренировки за менажиране за управление на съня, подготвя специални храни. С яхтата си очаква да премине около 26 000 мили, като за сравнение разстоянието  Варна - Сочи е около 500 мили в посока. Ветроходецът смята, че преходът ще продължи между 135 и 150 дни. По негови данни, за участие в състезанието са постъпили около 60 заявки, но към момента се очаква да стартират едва 21 яхти.