Фондация „Владиславово“ за непознатите страни на домашното насилие

Крими

16-07-2023, 12:44

Снимка:

ДНЕС+

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Статистиката сочи, че от началото на годината 11 са жертвите на домашно насилие. Жертви. Всяка шеста жена у нас е подложена на домашен тормоз. Всяка шеста жена, може да бъде номер 12 или 13.

Една от темите, за които колкото и да изпишем, колкото и експертно мнение да дадем, ще е малко. Тема, която, ако си припомняме често ще е може би спасяваща за някого. Написани редове, които могат да докоснат някого и да потърси помощ.

Знаем, че домашното насилие може да бъде вербално, емоционално, сексуално, финансово или психически тормоз, изнудване чрез използване на социалните мрежи с цел унижение, наказание или контрол, насилие на работното място (мобинг). Без значение какво е насилието, има еднакво отговорна роля на злоупотреба.

Отминаха дните, когато насилието от интимен партньор предизвиква образи на бити жени, които бързат да излязат посред нощ към приют за жертви на домашно насилие с децата си и само дрехите на гърба си. Вече всички сме наясно, че домашното насилие е модел на поведение, при който един човек се опитва да контролира друг. 

Домашното насилие е една система на гниене, защото това е бавен процес и унищожителен. Процес, който може да продължи до живот, съобщава „ДНЕС+“.

Унижение

Излизали ли сте някога на вечеря с двойка, която изглежда перфектна отвън? Те са перфектната компания! Имат чувство за хумор, имат красива къща, с прекрасни деца. Всичко е много хубаво и вечерта върви много добре, докато единият от двамата не прави неуместен удар, тънко завоалиран като „шега“ за другия. Унижаващ и прорязващ коментар. Следва неудобно мълчание докато не стане толкова режещо, че някой не нарушава тишината.

Вътре той (униженият) умира, точно този човек, който трябва да го изгражда и защитава, съсипва го пред другите, ограбва публично достойнството му. Което повдига въпроса: ако той се държи така с на публично място, какво се случва зад затворени врати?

Настройване срещу приятели/семейство

Започва с лека непоносимост към приятелите ви, но преди да се усетите, вие криете факта, че излизате с определен приятел или група. Вашите приятели казват, че усещат арогантност от партньора ви или може би признават, че се чувстват нежелани около него/нея. Дават ви сигнали, които пропускате или отказвате да разпознаете или пък защитавате и оправдавате насилника. Жертвата често прави така - оправдава. 

Този човек се опитва или ви изолира от хора, които се грижат за вас или хора, които могат да изразят тревога и да ви напомнят, че заслужавате по-добро. 

За вас е по-лесно да бъдете в конфликт с приятели/семейство, които ви приемат с цялото си сърце, отколкото с партньора ви, така че един по един се дистанцирате от онези, които обичате. Вие оставате с него и с хората, които той одобри. Оставате сам/а. Емоционално знаете, че са прави, но физически нямате сила за да промените. Не достига решителност. Изпитвате страх от промяната, страх от изоставяне или може би вече ви е насадена мисълта „че за нищо не ставате“.

Подкопаване на увереността и чувството за собствено достойнство

Всичко се свежда до контрол и какъв по-добър начин да придобиете контрол над някого от това да смажете достойнството? Ако някой се чувства безполезен, разбира се, той е по-задължен на насилника, който умело се е позиционирал да дърпа конците на марионетката. Когато сте в позиция на жертва, тогава сте марионетка на другия/на насилника. Тогава ключът за щастието ви е в неговите/нейните ръце. Един обективен човек би дръпнал завесата и би видял какво всъщност става тук. Но вие вече сте го отхвърлили, защото се опитва да помогне.

Убеждаване на жертвата(ите), че са луди

Терминът Газлайтинг (Gaslighting) е вид психологически тормоз, при който насилникът поставя под съмнение адекватността на жертвата. Първоначално е кръстен на филма от 1944 г. „Газова светлина“ с Ингрид Бергман в главната роля, в който съпруг кара жена си да вярва, че тя е психически болна, като тайно намалява газовите лампи в къщата. Феноменът се използва, за да отрича реалността на жертвата. Пострадалата страна бавно се тероризира, в крайна сметка не може да се довери на своята реалност и интуиция.

Статистиката сочи, че от началото на годината 11 са жертвите на домашно насилие. Жертви. Всяка шеста жена у нас е подложена на домашен тормоз. Всяка шеста жена, може да бъде номер 12 или 13.

Защитете се независимо в кой район живеете.

Няма значение дали е голям град или малко населено място.

Можете да се свържете на Национална горещата телефонна линия за подкрепа и насочване на хора пострадали от насилие 0800 18676 или към Комплекс за социални услуги–Ресурсен център към Фондация „Владиславово“ на тел: 0885 300015.