Навършиха се 65 години от създаването на Първи дивизион патрулни кораби

Животът

14-07-2023, 14:51

Снимка:

ВМС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

През изминалите до днес години, в екипажите на корабите от военното формирование получават своята моряшка закалка поколения офицери, старшини и матроси.

На 10 юли 2023 г. се навършиха 65 години от сформирането на Първи отделен дивизион противолодъчни кораби, чийто наследник днес е Дивизион патрулни кораби от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

По този случай днес в района на военното формирование се проведе церемония, която започна с тържествено вдигане на военноморския флаг, гюйса, стенговия флаг и флаговете за разцветяване.

Гости на тържеството бяха националният военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на ЕС вицеадмирал Митко Петев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, адмирали и офицери от запаса, близки и роднини на военнослужещите.

През изминалите до днес години, в екипажите на корабите от военното формирование получават своята моряшка закалка поколения офицери, старшини и матроси. Въпреки трудностите и трансформациите, дивизионът успява да се представи достойно във всички изпитания и да запази ролята си на водещо флотско формирование.

В празничното си слово командирът на дивизиона капитан І ранг Борислав Великов благодари на  личния състав за успешното изпълнение, въпреки трудностите и предизвикателствата, свързани с ресурсното осигуряване и поддържането на материалната част, на пълния спектър от задачи, поставени пред дивизиона,. Той подчерта, че това се случва благодарение преди всичко на непримиримостта, волята, професионализма и полаганите от офицерите, старшините и матросите ежедневни усилия.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Михайлов поздрави командването и личния състав на дивизиона. Той изрази своята увереност, че и в бъдеще те ще съхранят трудолюбието, сплотеността и устрема си към победа, изпълнявайки всеотдайно и прецизно поставените задачи и издигайки престижа и авторитета на Военноморските сили на България.

По повод тържественото отбелязване на годишнината, със заповеди на началника на отбраната, командира на ВМС, командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби и командира на дивизиона бяха наградени отличили се със своето старание и отговорност при изпълнение на функционалните си задължения военнослужещи.

Празникът завърши с обща снимка и среща на поколенията.