Екоминистърът увери: Няма основание да се повдига темата за замърсяване на Черно море

Животът

14-07-2023, 12:11

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От началото на войната Черноморието и въздуха в тези райони се следи много отблизо.

Няма повече основание да се повдига темата за евентуално замърсяване на българската акватория на Черно море заради изливането на водите от Нова Каховка. Това заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

"Разбира се, състоянието на морската вода е нещо, което трябва да се следи. И във всеки момент, в който някой нещо забележи, е добре да ни уведоми. От началото на войната Черноморието и въздуха в тези райони се следи много отблизо. Аз говорих с румънския министър и той не може да разбере откъде идват тези притеснения в България. Самият той ми каза, че в момента семейството му е на морето. Иначе казусът с Каховка е много сериозен за екологията, но той е на територията на Украйна. И аз поставих на европейски съвет създаването на програма за екологичното възстановяване на Украйна. Има много активна пропаганда от страна на Русия и други активни точки, която е документирана с цел да се провалят туристическите сезони в България и Румъния и да се организират протести и т.н.", посочи Попов.

Относно преговорите с Европейската комисия за предоговаряне на Плана за възстановяване и развитие, Попов заяви, че в момента се работи върху алтернатива, която страната ни да предложи пред ЕК.

"Тя ще е с фокус върху енергийната ефективност - да се отдели по-голям ресурс върху енергийната ефективност и разрастването на ВЕИ. Когато предложим този пакет, мисля, че с ЕК ще се разберем лесно. Но ние сме разпънати между нещо, което сме обещали и нещо, което парламентът е приел и е рамка, от която не можем да се измъкнем. Но ще намерим решение в преговорите с ЕК", посочи министърът на околната среда и водите.

Юлиян Попов заяви, че няма никакъв шанс въглищните централи да работят през 2038. Правителството ще предложи, обаче, Марица Изток 2 да бъде запазена като стратегически резерв, който да бъде активизиран в случай на криза.

"За въглищните централи хоризонтът е пазарен, в момента работят или на загуба или със специална подкрепа. Частните централи ще започнат да напускат въглищното производство още през следващите години. 2038 е много далече, няма никакъв шанс 2038 да имаме въглищно производство. Но това, което настоявам, е Марица Изток 2 да бъде запазена за стратегически резерв, който да бъде активизиран само в случай на криза по пазарни причини. Няма други фактори, които да работят за този процес.