Съдят варненец за отглеждане и разпространение на над 13 кг. марихуана

Крими

13-07-2023, 12:44

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ж.Я. бил задържан, като и към момента се намира в Затвора във Варна с мярка за неотклонение „задържане под стража“. 43-годишният мъж не е известен на органите на реда и не е осъждан.

Mъж от Варна ще бъде съден за държане с цел разпространение на над 13 килограма наркотични вещества и отглеждане на марихуана по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в града, съобщиха от пресцентъра на институцията.

43-годишният Ж.Я. беше предаден на съд от Окръжна прокуратура - Варна за това, че без надлежно разрешително, държал с цел разпространение големи количества високорискови наркотични вещества и отглеждал растения от рода на конопа.

Обвиняемият притежавал апартамент и гараж във Варна, които не използвал по предназначение. Освен това от приятели наел още едно жилище в града. В неустановен момент той решил да се занимава с отглеждане, сушене и разпространение на марихуана. За целта се снабдил с оборудване и пригодил трите помещения за оранжерии. През есента на 2022 година засадил и разположил в единия апартамент 76 саксии с растения от рода на конопа, а в другия приготвил 70 саксии за отглеждане. В жилището, към което имало гараж, Ж.Я. съхранявал и готова продукция марихуана, торове, препарати и други вещи, имащи касателство към престъпната му дейност.

На 7 декември 2022 година на територията на Варна се провела специализирана полицейска операция, под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура в града, чиято цел било масирано противодействие на престъпленията, свързани с разпространение и употреба на наркотични вещества. Имотите на обвиняемия били сред набелязаните цели за полицейските служители.

В условията на неотложност били извършени претърсвания и изземвания в двата апартамента и в гаража, използвани от Ж.Я. за отглеждане на марихуана. Иззети били общо 146 растения в различен стадий на растеж. Намерени били също множество вакуумирани торби със суха тревиста маса – готова за пласиране продукция. Общата маса на иззетата марихуана била 13 511,31 грама. Намерени и иззети били и суми пари в левове, евро и долари.

Ж.Я. бил задържан, като и към момента се намира в Затвора във Варна с мярка за неотклонение „задържане под стража“. 43-годишният мъж не е известен на органите на реда и не е осъждан. Той бил привлечен към наказателна отговорност за две престъпления – по чл. 354а, ал. 2, изр. 1, във връзка с ал. 1 и чл. 354в, а. 1 от НК. Предстои Варненският окръжен съд да насрочи дата за разглеждане по делото срещу него. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода“ от три до дванадесет години и глоба от 10 000 до 50 000 лева по първото обвинение и наказание „лишаване от свобода“ за срок от две до пет години и глоба от 5000 до 10 000 лева.