По-малко банкомати - повече трудности за потребителите през отпускарския сезон

Туризъм

11-07-2023, 11:52

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Нека пътуващите да проверят и за актуалната карта на банкоматите на своята банка – така ще знаят във всеки момент от придвижването си къде най-близо има такова устройство, и ще могат да изтеглят при необходимост.

Намаляването на броя на банкоматите най-вече в по-малките населени места и курорти може да създаде значителни неудобства за потребителите, особено през актуалния летен туристически сезон. Това заяви за Радио Варна създателят на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова. Тя се позова на официални данни, изнесени от БНБ. 

„Получава се своеобразен дисбаланс при тенденцията за намаляващ брой банкомати в страната и липсата на законово задължение търговците да поддържат ПОС терминали в обектите си. И двете обстоятелства са разбираеми. Редуцирането на устройствата за теглене на пари е свързано с желанието на банковите институции да оптимизират разходите си чрез намаляване на отделяните средства за поддържането и охраняването на машините, като не трябва да забравяме, че с въвеждането и повишаването на някои такси (вкл. за теглене на пари), операцията значително натовари потребителите. Обратното - при разплащане чрез ПОС терминал в магазини, заведения, места за настаняване и други за предоставяне на различен тип услуги, тежестта пада върху търговеца и той поема таксите на банковата институция, поради което няма как нормативно да бъде задължен да поддържа възможност за безкасово разплащане.“, коментира тя.

Руменова препоръча на хората, на които им предстои да заминат на своята почивка, да се поинтересуват предварително дали местата, в които ще се настанят, съществува опция за плащане с карти, ако са внесли само капаро и имат да доплащат. Да проверят дали заведенията, магазините и обектите за желаните и набелязани от тях за ползване услуги имат ПОС терминали и има ли такива, които приемат плащанията само в брой. Така ще вземат достатъчно пари, за да не попаднат в сложна ситуация, но и няма да носят излишни банкноти, което крие познати рискове.

Нека пътуващите да проверят и за актуалната карта на банкоматите на своята банка – така ще знаят във всеки момент от придвижването си къде най-близо има такова устройство, и ще могат да изтеглят при необходимост.