Родители на ученици от варненската математическа гимназия излизат на протест

Животът

11-07-2023, 10:51

Снимка:

МГ-Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Причината е, че се очертава през новата учебна година учениците от гимназията да учат само втора смяна, а тези от ОУ „Захари Стоянов“, с които делят обща сграда, само първа.

Протестни действия готвят родители на ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна, съобщи Moreto.net.

Причината е, че се очертава през новата учебна година учениците от гимназията да учат само втора смяна, а тези от ОУ „Захари Стоянов“, с които делят обща сграда, само първа.

Припомняме, двете училища делят обща сграда, която е изпълнена на краен предел. От новата учебна година обаче в основното училище е обявен допълнителен прием на още една паралелка, която на практика изисква и още едно помещение. Това налага по-големите ученици, в случая от гимназията, да преминат изцяло на обучение втора смяна, а малките от основното училище ще останат първа.

„Не е редно общината да одобри прием на още една паралелка в ОУ „Захари Стоянов“, при положение, че е наясно, че сградата се пука по шевовете. Защо се създава излишно напрежение? Крайно време е Община Варна, като собственик на сградата, да намери решение. Новата сграда на математическата за сега е само на картинка. Безумно е сградата на друго училище в близост (бел. ред. Спортното училище), която също е собственост на Община Варна, да е полупразна, а в същия момент ние да се чудим как да се съберем“, коментира родител.

Към момента родителите събират подписка, която ще предоставят на ръководството на училището и на Община Варна, която пък е собственик на сградата.

Протестът е насрочен за 17:30 часа на 17 юли, а мястото е градинката до Община Варна.