Автобуси без климатици в градския транспорт във Варна

Мисия Варна

09-07-2023, 11:15

Снимка:

Varna utre

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Общественият транспорт във Варна се обслужва от 120 автобуса. 35 от тях са без климатици. Хората казват, че жегата е непоносима и има пътници, на които им прилошава.

Много от градските автобуси във Варна са без климатици, а през лятото жегата в тях става непоносима. За проблема сигнализираха зрители на БНТ, които се оплакват, че в някои автобуси дори прозорците не се отварят.

Общественият транспорт във Варна се обслужва от 120 автобуса. 35 от тях са без климатици. Хората казват, че жегата е непоносима и има пътници, на които им прилошава.

Автобусите без климатици не могат да бъдат извадени от графика на превозвача дори през лятото, защото няма с какво да бъдат заменени.

„Тези, които са без климатици - има четири автобуса, които са съчленени, които не им се отварят прозорците. Така са фабрично направени, конструктивно така са изработени, преди много много години, може би около 30 години“, признава Николай Антонов, изпълнителен директор на „Градски транспорт“ - Варна.

Всеки може да провери в електронното разписание на Градския транспорт във Варна кои автобуси са с климатик и кои не. През почивните дни, когато графикът е разреден, по линиите не се движат старите автобуси.

„Стремим се поне събота и неделя да не ги пускаме. Стремим се през седмицата, ако имаме други автобуси, които можем да пуснем на тяхно място, но ние нямаме такъв голям автопарк“, обяснява Антонов.

Тролейбусната мрежа на Варна е климатизирана и често пътниците я предпочитат в жегите. Автопаркът на „Градски транспорт“ ще бъде обновен изцяло, когато електроавтобусите влязат в експлоатация. А това ще стане след изграждането на зарядните станции. В общинската фирма „Градски транспорт“ има и друг проблем – не достигат шофьори.