Полетите от Полша излизат на челни позиции за летищата в Бургас и Варна

Туризъм

07-07-2023, 13:48

Снимка:

Летище Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Данните за двете летища за юни са добри, отразяват прогнозите до момента и показват увеличение в броя обслужени пътници в сравнение със същия месец на миналата година.

Полша се превръща в най-големия пазар за летищата в Бургас и Варна, като изпреварва Великобритания и достига Германия. Полетите и пътниците от Полша до Летище Бургас са вече на първо място през месец юни, показват данните на концесионера „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, предоставени на TravelNews. На Летище Варна първото място все още се държи от германския пазар, но Полша е близо до лидерската позиция.

Данните за двете летища за юни са добри, отразяват прогнозите до момента и показват увеличение в броя обслужени пътници в сравнение със същия месец на миналата година. Това е на фона на продължаващата липса на трафик от Руската федерация, Беларус и Украйна. От „Фрапорт“ все пак подчертават, че остават сумарно за двете летища под нивата от 2019 г., преди пандемията.

На Летище Бургас ръстът е 28% през юни 2023 г., като са посрещнати над 320 000 туристи, показват данните. Броят на обслужените самолети е с 22% повече и достига 2358 самолета. Най-много гости са дошли от Полша, Великобритания и Северна Ирландия, Чехия, Германия и Израел. Данните показват отлива на чужди туристи от Слънчев бряг през миналия месец, който е основният курорт, обслужван от летище Бургас.